Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Darko Marinac, Saša Romac i Milan Horvat odlukom suca Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića ostaju u pritvori.


Njihovi branitelji tražili su da ih se pusti na slobodu, no sudac je to odbio i zadržao ih u pritvoru s preostalom trojicom suosumnjičenika. Odvjetnici Marinca, Horvata i Romca smatrali su da više nema razloga za zadržavanje u zatvoru jer su krajem prošlog tjedna ispitani posljednji svjedoci koji se odnose na njihove branjenike. Opasnost od utjecaja na svjedoke bio je, naime, jedini razlog zbog kojega je osumnjičenicima krajem siječnja na još dva mjeseca produljen pritvor.

Vezani članci Darko Horvat i Tomislav Tomašević Horvat i Tomašević nakon sastanka oko obnove Zagreba: "Sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka s vremenom" Slika nije dostupna Danas presuda Marincu, Šestaku i Šketu

>> Prijava dvojcu iz Podravke zbog kreditiranja Sloge

Sudac je objasnio da je USKOK u međuvremenu predložio ispitivanje još desetak svjedoka iz Hrvatske i nekolicine iz Mađarske, koji će biti ispitani putem međunarodne pravne pomoći, te da zato i dalje postoji razlog za pritvor. Branitelji bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Marinca, bivšeg člana Uprave Romca i direktora varaždinske tvrtke 'Fima' Horvata smatraju da su oni od petka nezakonito u Remetincu jer, iako su ispitani svi svjedoci, nisu pušteni na slobodu, a nije doneseno nikakvo novo rješenje o zadržavanju u pritvoru. Devčić, pak, tvrdi kako po njegovoj odluci iz siječnja osumnjičenici mogu biti u zatvoru do 21. ožujka. Objasnio je da ispitivanjem svih svjedoka ne prestaju automatski razlozi za zatvorom, nego istražni sudac o tome mora donijeti posebno rješenje.

USKOK sumnja na kriminalno udruživanje

Sada je riječ o redovitoj situaciji da se tijekom istrage pojavljuju novi svjedoci koje treba ispitati, rekao je Devčić te za sutra najavio novo rješenje u kojem će biti navedeni novi svjedoci i razlozi zadržavanja, na što obrana ima pravo žalbe izvanraspravnome vijeću Županijskoga suda. Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva 'Menadžer' USKOK od kraja listopada vodi istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zloporabom položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala Podravkinim novcem doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Tim su nezakonitostima navodno oštetili koprivničku prehrambenu tvrtku za više od 250 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su kriminalnu skupinu, koja je 'Podravkinim' novcem navodno namjeravala kupiti dionice te tvrtke i postati većinski vlasnik, organizirali Marinac i Horvat.

Osim njih dvojice i Romca, istraga se vodi i protiv predsjednika Uprave koprivničke tvrtke Zdravka Šestaka, člana Uprave Josipa Pavlovića i direktora splitske tvrtke SMS-a Srđana Mladinića. Njih trojica također su u zatvoru od kraja listopada prošle godine. (Hina)