Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porast fizičkih napada na policajce bilježi se kod asistencija kolegama za 50 posto, dok je više fizičkih napada na policajce tijekom dovođenja prijestupnika u Jedinicu za prepratu i zadržavanje povećan za čak 300 posto.


Posljednji takav napad na policajca dogodio se u četvrtak u Splitu, kada je uhićenik uhvatio za vrat policajca koji ga je vozio u postaju, što je rezultiralo lakšom prometnom nesrećom, piše današnji Vjesnik.

Vezani članci Prosvjednici ispred američke ambasade u Bagdadu Opet vrije na Bliskom istoku: Ispaljen suzavac pred američkim veleposlanstvom u Bagdadu Raste broj mrtvih u sve žešćim izraelsko-palestinskim sukobima (Foto: AFP) Na Izrael ispaljeno više od 600 raketa, poginulo troje ljudi

Porast fizičkih napada na policajce bilježi se i kod asistencija kolegama, i to za 50 posto. Naime, kada policajac utvrdi da bi privođena osoba, koja je narušavala javni red i mir, zlostavljala obitelj ili pak kršila propise u prometu, mogla pružati otpor, zatraži pomoć kolega. Takva se asistencija može zatražiti i kod osiguravanja javnih skupova i prosvjeda.

Zabilježen je i porast napada prilikom nadzora prometa, ove godine za 21 posto. No, u crnoj statistici napada na policajce zamijećen je "osjetni" pad napada vatrenim oružjem, i to za 70 posto, kao i hladnim oružjem za 25 posto.

Padom broja napada na policajce vatrenim i hladnim oružjem, u padu su i sredstva prisile. Kao uzroke pada broja napada na policajce vatrenim oružjem, što se kvalificira kao najteže kazneno djelo, u MUP-u ističu policijsko reduciranje posjedovanja ilegalnog i dopuštenog oružja, kao i činjenicu da je velik broj građana dobrovoljno vratio oružje.

Ozlijeđeno 229 građana i 187 policajaca

U napadima na policajce ove je godine lakše ozlijeđeno 56, a teže dvoje građana, dok je 111 policajaca lakše, a četvorica teško ozlijeđena. U svim je postupanjima policije prema građanima ove godine ozlijeđeno 229 građana i 187 policajaca.