Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Ostalo još stotinjak amandmana na proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska većina danas je na prijedlog Vlade odbila više od 300 od ukupno četiristotinjak amandmana koji su na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna podnijeli oporbeni zastupnici.

Odbijeni su financijski najteži amandmani podneseni na razdjel Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, među kojima i onaj Kluba IDS-a da se s 250 milijuna kuna u ovoj godini financira gradnja željezničkog tunela Istra-Ćićarija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najviše na zakon o pdv-u U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda'' Slika nije dostupna Nije želio odati detalje Željko Reiner: Očekujem višesatnu raspravu o proračunu

Resorni ministar Božidar Kalmeta napomenuo je kako je nakana Vlade da pitanje spajanja istarske željeznice s ostalim dijelovima hrvatske željezničke mreže uredi amandmanom na Prijedlog nacionalnog programa željezničke infrastrukture za razdoblje 2008.-2012.

No, Damir Kajin (IDS) istaknuo je da se ipak sredstva za početak gradnje tog tunela moraju navesti u proračunu, što nije slučaj s proračunom za ovu godinu, a što i dalje istarske željeznice udaljuje od HŽ-a, a HŽ od europske željezničke mreže.

Na Kalmetin prijedlog saborska je većina odbila i nekoliko amandmana SDP-ovca Zvonimira Mršića, koji je tražio više od 250 milijuna kuna za ceste u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Najviše ga je zasmetalo odbijanje 100 milijuna kuna "teškog" amandmana za gradnju podravske magistrale, na koju se, poručio je Kalmeti, Vlada obvezala u koalicijskom sporazumu.

Više od 100 milijuna kuna za gradnju dionice autoceste Zagreb-Macelj tražio je HNS-ovac Željko Vincelj, no i taj je amandman odbijen.

Većina amandmana koje su zastupnici podnijeli, a saborska većina odbila u resoru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odnosila se na povećanje proračunskih izdvajanja za održavanje i sanacije deponija.

Odbijen je i niz zastupničkih, uglavnom SDP-ovih amandmana na razdjel Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Najveću preraspodjelu novca amandmanom je tražio SDP-ovac Gordan Maras, predlažući da se 200 milijuna kuna više izdvoji za plaće nastavnika u osnovnim školama koji, kazao je, prosječno primaju 12 ili 13 posto manju plaću od ostalih zaposlenika u javnom sektoru.

Ministar obrazovanja Dragan Primorac kazao je da su plaće nastavnika dijelom poboljšane 6-postotnim rastom plaća u javnom sektoru, te najavio da će se taj rast nastaviti i u kolovozu ove godine, za 2,1 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene