Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Provjereno: Kako bez kave i cigareta postati milijunaš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživljavanje od prvog do prvog postala je prava umjetnost, za neke i čarolija. Krediti, kreditne kartice, čekovi, kratkoročna su slamka spasa, zapravo nas samo guraju u još veće dugove.

No, uz dobar plan iz duga je, vjerovali ili ne, jednostavno izaći. Ekipa Provjerenog doznala je kako kupiti novi automobil bez kredita, a uz kavu manje na dan do mirovine postati milijunaš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMA U ZAGREBU Odgođena deložacija osmeročlane obitelji Slika nije dostupna Život djece u Afganistanu VIDEO Po hladnoći u papučama kopaju po smeću u potrazi za hranom

Obitelj Grubor iz Siska broji 11 članova. Najmlađa Arijana ima tek tri godine. Ana radi kao njegovateljica, a suprug Zvonko je u mirovini. Njihova mjesečna primanja su 3,350 kuna plus 3,100 kuna dječjeg doplatka. Kad plate kredit i sve režije, ostaje im 4,000 kuna za život.

Čim dobije plaću, Ana odlazi u veliku kupnju. No, nikad ne smije potrošiti više od 1,000 kuna, a potrebe njezine obitelji ipak su natprosječne.

Kućanstvo od 11 članova svaki mjesec troši najmanje 10 kilograma deterdženta za rublje, 24 litre mlijeka i čak 90 štruca kruha. Uz takve potrebe, prostora za dječje želje gotovo da i nema.

Najpovoljniju kupnju Ana je usavršila - bira samo najveća pakiranja i najniže cijene. Uvijek ima popis, i to ne kako bi spriječila kupnju nepotrebnog, već kako bi znala bez čega ipak možda nekako mogu. S popisa često ispadne meso, ponekad mlijeko, a neki proizvodi na popis nikad i ne dospiju.

Prosječna hrvatska plaća od oko skoro 5,000 kuna najkraće traje u Puli koja je po izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata najskuplji hrvatski grad jer troškovi četveročlane obitelji tu zahtijevaju 7,300 kuna na mjesec. Dakle, jedna plaća ne pokriva ni 70 posto mjesečnih potreba, i to bez stanarine i troškova automobila.

Puljanin Ramiz je naučio kako uštedjeti. U obzir dolazi samo jedna kava na dan, a prestao je i pušiti. Kaže da je samo na cigaretama ušteda impresivna, 15 kuna na dan iznosi 450 kuna na mjesec, odnosno 5,400 kuna na godinu.

Sanjin Frlan, ekonomist iz Rijeke zarađuje pomažući drugima da isplivaju iz dugova i dožive financijski preporod.

'Rupe u budžetu sam krpao zaduživanjem, računi su se gomilali i to jednostavno tako više nije funkcioniralo, nešto sam morao poduzeti', ispričao je Sanjin kojem je  prekipjelo kad su mu zbog neplaćanja računa isključili struju. 

Ako žrtvovanje jedne kave na dan zvuči prestrašno, možda vas Sanjinov izračun štednje umiri.

'Čak i ako ulažete cijenu jedne kave dnevno, što je iznos od tristotinjak kuna mjesečno i to radite tijekom cijelog radnog vijeka, dakle od 25. do 65., vi ćete mirovinu dočekati kao milijunaš', kaže Sanjin.

No počnite malim koracima, a to je mjesečni budžet. Jednostavno na papiru potrošite novac, prije nego što ga potrošite u stvarnosti. Čim stigne plaća, zapišite sve troškove za taj mjesec. Ali zaista, samo neophodne troškove.

Ostane li vam išta od plaće nakon svih troškova, onda ste pravi kandidat za brisanje dugova. Prvo pokušajte zatvoriti najmanji kredit.

Tako ćete vrlo brzo doći do prve pobjede, a to je eliminacija prvog duga. Onda novac koji ste svakoga mjeseca plaćali za rate tog kredita, zajedno sa novcima koje ste uspjeli zaraditi i slično usmjerite na prvi idući dug. I to tako sve dok ne eliminirate sve dugove, naravno izuzev stambenog kredita.

Iako isprva zvuči nevjerojatno, kupnja  novog auta bez kredita zapravo je savršeno logično i gotovo bezbolno.

Kupite stari rabljeni auto koji si možete priuštiti, a ratu koju biste inače uplaćivali za ratu kredita plaćajte samome sebi, odnosno štedite taj novac. Nakon nekog vremena, nakon godinu-dvije, skupit ćete dovoljno da prodate rabljeni auto koji neće izgubiti puno na vrijednosti i ono što ste uštedjeli dodate i kupite bolji rabljeni auto. S vremenom imat ćete bolji auto nego netko tko je kupio novi auto na kredit', ispričao je Sanjin.

Uzmemo li bilo kojih stotinu hrvatskih radnika, procjenjuje se kako će se do mirovine samo jedan obogatiti, a 54 će biti siromašno. 

Ne zvuči obećavajuće, što je dovoljan razlog za promjene. Važno je živjeti u okviru svojih mogućnosti. Jer uz današnje cijene i naše plaće, to je sve što nam preostaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene