Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pojeftinjene osnovnih živežnih namirnica je zanemarivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojeftinjenje kruha, mlijeka i ulja tek je mali korak, koji je bez donošenja novih mjera zanemariv, jer nas od ljeta ili najkasnije jeseni čekaju poskupljenja plina i struje, upozorio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

Povjerenstvo za praćenje cijena, u kojem su predstavnici Vlade, sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva, trebalo bi proširiti sa stručnjacima te hitno aktivirati dijelove Povjerenstva za hranu i energetiku, istaknuo je Sever na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Vlada bi trebala sniziti stopu PDV-a na hranu, a HNB se mora
značajnije uključiti u rješavanje problema te objaviti koju je stopu inflacije spreman braniti svim sredstvima.

Vlada i HNB, umjesto nadmudrivanja, trebaju zajednički izraditi mjere za poboljšanje stanje, a u radu Povjerenstva morali bi sudjelovati svi koji su zastupljeni u Saboru, i vlast i oporba, smatra predsjednik NHS-a.

Apelirao je i na bankare da ne povećavaju kamate na kredite, jer u sadašnjoj situaciji "nitko u zemlji ne bi smio ostvarivati ekstra profit na račun hrvatskih građana".

Što se tiče prosvjeda protiv poskupljenja i pogoršanja socijalnog stanja u zemlji, koji je za travanj najavio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), NHS će tek odlučiti hoće li mu se priključiti, iako je "teško naći razloge zašto se ne bi prosvjedovalo", kaže Sever.

Osim porasta životnih troškova raste i zaduženost građana koji su krajem prosinca ukupno dugovali 112,9 milijardi kuna, što je prosječno 90.000 kuna po obitelji.

S druge strane, nedavno istraživanje koje je provela agencija GfK Hrvatske pokazuje da su potrebni prihodi kućanstva za 39,7 posto veći od ostvarenih, što sugerira da je socijalna situacija hrvatske obitelji gora nego što pokazuje sindikalna košarica.

Naime, NHS-ova košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji za siječanj iznosila je 6.429 kuna, što je 1,07 posto više nego u prosincu.

Istodobno pokrivenost košarice plaćom isplaćenom u prosincu iznosila je čak 79,81 posto, ali ta je pokrivenost umjetna, jer su u plaće uračunate i božićnice.

Realniju sliku daje umirovljenička košarica koja je u Zagrebu iznosila 3.430 kuna i bila je pokrivena s prosječnom mirovinom samo 58,29 posto, što je za 0,48 posto manje nego u prosincu, budući da umirovljenici nisu dobili božićnicu.

NHS traži da Vlada potakne poslodavce na uplate u korist radnika u dobrovoljni mirovinski fond, tako što će ih osloboditi plaćanja poreza i doprinosa na iznose do 420 kuna.

Također predlaže oslobađanje poslodavaca od poreza na uplate dopunskog zdravstvenog osiguranja za radnike, uvođenje neoporezivog iznosa naknade za topli obrok do 700 kuna, povećanje neoporezivog iznosa dnevnice za službeno putovanje sa 170 kuna na 230 kuna, isto toliko povećanje neoporezivog iznosa terenskog dodatka, kao i povećanje neoporezivog iznosa naknade za odvojeni život sa 1.600 kuna na 1.800 kuna.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene