Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve indicije u tom smjeru

'Pliva je prodana uz arije iz Verone, Ina ne smije uz zvuke čardaša'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni prigovor SDP-a je nedovoljna transparentnost privatizacije Ine.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras danas je u Hrvatskom saboru predstavio zahtjev SDP-a za osnivanjem istražnog povjerenstva za utvrđivanje okolnosti sklapanja dopunjenog ugovora između Vlade i MOL-a iz 2009. poručivši kako ta stranka ne želi da 'Ina postane Pliva, iako indicije kažu da sve ide u tom smjeru'. Maras je u ime Kluba SDP-a prihvatio prijedlog HDZ-a da se djelokrug rada povjerenstva proširi na razdoblje od 2002., odnosno od početka procesa privatizacije Ine, istaknuvši da hrvatski građani imaju pravo znati je li u tom poslu zaštićen javni interes.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Glavni prigovor SDP-a je, naime, upravo nedovoljna transparentnost privatizacije Ine, te u toj stranci smatraju kako istražno povjerenstvo treba utvrditi sve činjenice u tom poslu s mađarskim MOL-om. 'Pliva je prodana uz zvukove arija iz Verone, a ne bi bilo dobro da je Ina prodana uz zvukove čardaša, daleko od ušiju i očiju hrvatskih građana', rekao je Maras. Istaknuo je da je osnovni cilj povjerenstva utvrditi je li u postupku sklapanja dopunjenog ugovora s MOL-om iz 2009. bilo prikrivanja po nacionalne interese bitnih činjenica.

Tim je ugovorom MOL stekao 47,1 posto dionica Ine, dakle tek 2,3 posto više nego je u svom portfelju zadržala Vlada, odnosno država, iako, kazao je Maras, mađarska kompanija ima upravljačka prava kao da je stopostotni vlasnik Ine. Povjerenstvo bi, dodao je, trebalo utvrditi je li državna imovina kroz dionice Ine adekvatno zaštićena, jesu li članovi povjerenstva, koje je imenovala hrvatska vlada za pregovore s MOL-om oko izmjena i dopuna ugovora, radili u interesu hrvatskih građana i zaštite državne imovine.

Država preuzela 4 milijarde kuna troška

SDP zanima i tko je sjedio u tom povjerenstvu i je li ono obmanjivalo javnost prikrivajući eventualne nezakonitosti i je li se kome pogodovalo, zašto se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka, zašto je vlada odlučila preuzeti plinski posao i zašto je kupila plinsko skladište Okoli s plinom u njemu. Maras, naime, smatra da vlada nije imala nikakvog opravdanog razloga preuzeti plinski biznis od Ine, jer je time preuzela i više od četiri milijarde kuna troška na teret državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika.

Povjerenstvo bi, dodaje, trebalo utvrditi i zašto se u zadnjih šest godina Ina nije razvijala prema dinamici koja je utvrđena prvotnim ugovorom s MOL-om. 'Ina danas nije kompanija kakva je mogla biti. U zadnjih šest godina vlada je mogla i morala kontrolirali kako ta stvar ide', poručio je, ocijenivši da sve ide u smjeru da Ina zadrži tek veleprodaju goriva, i to uvezenog, a ne proizvedenog u domaćim rafinerijama.

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak je na početku zasjedanja izvijestio zastupnike da će se u podne u sabornici održati komemoracija za nedavno preminulog Stjepana Radića, bivšeg HSS-ovog zastupnika i potpredsjednika Sabora u trećem sazivu parlamenta. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene