Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na tematskoj sjednici Odbora za rad i socijalno partnerstvo pod nazivom 'Otkazi - recesija ili prilika' istaknuta je potreba za sinergijom poslodavaca, sindikata i Vlade, kako bi se kriza prevladala, a sačuvao što veći broj postojećih radnih mjesta, te otvorila nova.


Kriza za Hrvatsku mora biti prilika, mišljenja je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, koja nove prilike vidi u energetskoj strategiji, ali i EU programima ruralnog razvoja Hrvatske, čime bi se smanjio broj onih koji dolaze u Zagreb tražeći posao. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak podržao je ideju da se rješenja ekonomske krize iznađu dijalogom između sindikata i poslodavaca, no dodao je kako se to neće postići ako Vlada u tom procesu ne bude bila medijator.

Vezani članci Slika nije dostupna Znate li što traže poslodavci i kako naći posao? Slika nije dostupna Gospodarstvenici: Sve je slabije svjetlo na kraju tunela

Direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva Sanja Crnković Pozaić založila se za pokretanje bilateralne diskusije između poslodavaca i sindikata na sektorskoj razini, dok se predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović založio za formiranje sektorskih vijeća koja bi inicirala rješenja prema Vladi. Inga Žic iz Ministarstva Gospodarstva, rada i poduzetništva ukazala je na potrebu izrade programa poticanja poslodavaca, posebno kada je riječ o izvozu.

Iz Hrvatske obrtničke komore iznesene su i primjedbe da je u posljednje vrijeme značajno povećana platno-prometna nedisciplina, a pri tome najviše stradavaju mali obrtnici. Dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar upozorio je kako se u Hrvatskoj izbjegava pojam društvene krize, te je ocijenio kako će nas kriza pogoditi kasnije, no posljedice će biti teže jer kasnimo s mjerama. Vlast je optužio zbog nevoljkosti da donese rizične odluke, a kako je kazao, donošenje teških odluka krizu odgađa i produbljuje.

Predsjednik Odbora Boris Kunst iznio je i podatak kako su tijekom 2008. godine izdane 10.242 radne dozvole za strane radnike, što je pet puta više nego 2005. godine. Najveći broj tih dozvola izdan je za sektor graditeljstva, dok mediji najavljuju da bi 65 tisuća zaposlenih u tom sektoru moglo dobiti otkaz. Usporavanje gospodarskog rasta, odnosno opadanje proizvodnje i trgovine, odrazilo se na kretanje broja novoprijavljenih na evidenciji nezaposlenih, upozorila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposlenih potkraj prošlog mjeseca bilo je 262.821, od čega je 160.374 žena. Prosječni broj nezaposlenih tijekom 2008. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bio je 236 tisuća. U veljači ove godine broj nezaposlenih po prvi je puta nakon 2005. godine povećan, kako u usporedbi sa siječnjem ove godine (za 8.530 osoba) tako i u usporedbi s veljačom prošle godine (za 2.730 osoba).

U razdoblju od rujna prošle do veljače ove godine izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih prijavila se 92.051 osoba, a najčešći razlozi prestanka rada tih osoba su istek ugovora na određeno vrijeme (46,3 posto), poslovno uvjetovani otkazi (23,5 posto), te prestanak rada na sezonskim poslovima (16,2 posto). Na skupu je upozoreno i kako su žene diskriminirane na tržištu rada, te će kriza u najvećoj mjeri pogoditi upravo njih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju