Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japansko gospodarstvo rastom nadmašilo SAD i eurozonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japansko gospodarstvo u prva je tri ovogodišnja mjeseca, drugo tromjesečje zaredom, rastom aktivnosti nadmašilo gospodarstva Sjedinjenih Država i 13-člane eurozone.

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) u tom je razdoblju uvećan 0,8 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine, zahvaljujući snažnom rastu kapitalne potrošnje. Revidirana stopa rasta veća je od 0,6 posto koliko su procjenjivali analitičari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u

Usporedbe radi, eurozona je ostvarila gospodarski rast od 0,6 posto u prva tri mjeseca u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, dok je američko gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo 0,6 posto.

Godišnja stopa rasta japanskog gospodarstva iznosila je 3,3 posto, osjetno više od prvotno objavljenih 2,4 posto, pokazali su podaci japanske vlade. Stopa rasta nadmašila je očekivanja ekonomista koja su dosezala 3,1 posto.

"Ukupno gledano, podaci su potvrdili jačanje kapitalne potrošnje", kazao je Takumi Tsunoda, viši ekonomist pri Shinkin Central Bank Researchu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene