Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski BDP iznosi 55 posto prosjeka EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći iznosi 55 posto od prosjeka Europske unije, objavio je statistički ured Europske unije Eurostat.

Prema prvim procjenama za 2007. godinu, Hrvatska ima veći BDP prema paritetitu kupovne moći od triju zemalja članica EU-a. Hrvatska je ispred Poljske, čiji je BDP 54 posto europskog prosjeka, Rumunjske, 41 posto i Bugarske 38 posto.

Pročitajte i ovo Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

BDP po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći u Europskoj uniji varira od 38 do 276 posto. Najbogatiji je Luksemburg s 276 posto europskog prosjeka, ali u Eurostatu napominju da tako velikom postotku djelomično pridonosi činjenica što u toj maloj zemlji radi veliki broj ljudi iz susjednih zemalja. Njihovi prihodi povećaju BDP u Luksemburgu, a istodobno tamo nemaju prebivalište. Druga je Irska sa 146 posto.

Španjolska, Italija, Grčka i Cipar vrte se oko 100 posto europskog prosjeka, dok su Slovenija, Češka, Malta, Portugal i Estonija između 10 i 30 posto ispod prosjeka.

Od ostalih kandidatskih zemalja, Turska ima BDP na razini od 42 posto europskog prosjeka, a Makedonija 29 posto.

Navedeni su još podaci za Srbiju, 35 posto, i za Albaniju 22 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene