Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gubitak Uljanika 297 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je poslovna 2005. za "Uljanik" bila jedna od najuspješnijih po broju isporučenih brodova, produktivnosti i drugim fizičkim pokazateljima, ipak je ostvaren gubitak od 297 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković na glavnoj skupštini društva.

- Nije bilo načina da se izbjegne negativni utjecaj tečaja dolara i galopirajućeg rasta cijena čelika. U nove je ugovore stoga ugrađena valutna, te klauzula o cijeni čelika čija stopostotna promjena ide na teret kupca, rekao je Brajković, ponavljajući kako se svejedno gubitak od 297,4 milijuna kuna nije mogao izbjeći.

Pročitajte i ovo Početak sjednice Vlade bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

Brajković je podsjetio kako su akumulirane poteškoće u preostala četiri brodogradilišta, iskazane u gubicima i nelikvidnosti, rezultirale odlukom hrvatske Vlade o raspisivanju natječaja za izbor konzultanata koji bi trebali analizirati stanje i uzroke te predložiti mjere u cilju restrukturiranja tih brodogradilišta.

Prema mišljenju Ministarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju te samih konzultanata, Uljanik je prošao fazu restrukturiranja, pa će zadatak konzultanata biti isključivo orijentiran na analizu Uljanika i pripremu dokumenata te prijedloga Vladi o mogućoj privatizaciji.

Po njegovim riječima, Uljanik trenutačno ima pod ugovorom 17 brodova ukupne vrijednosti oko 940 milijuna dolara čija kvaliteta i zaštitne klauzule osiguravaju pozitivno poslovanje idućih godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene