Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je poslovna 2005. za "Uljanik" bila jedna od najuspješnijih po broju isporučenih brodova, produktivnosti i drugim fizičkim pokazateljima, ipak je ostvaren gubitak od 297 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković na glavnoj skupštini društva.


- Nije bilo načina da se izbjegne negativni utjecaj tečaja dolara i galopirajućeg rasta cijena čelika. U nove je ugovore stoga ugrađena valutna, te klauzula o cijeni čelika čija stopostotna promjena ide na teret kupca, rekao je Brajković, ponavljajući kako se svejedno gubitak od 297,4 milijuna kuna nije mogao izbjeći.

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

Brajković je podsjetio kako su akumulirane poteškoće u preostala četiri brodogradilišta, iskazane u gubicima i nelikvidnosti, rezultirale odlukom hrvatske Vlade o raspisivanju natječaja za izbor konzultanata koji bi trebali analizirati stanje i uzroke te predložiti mjere u cilju restrukturiranja tih brodogradilišta.

Prema mišljenju Ministarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju te samih konzultanata, Uljanik je prošao fazu restrukturiranja, pa će zadatak konzultanata biti isključivo orijentiran na analizu Uljanika i pripremu dokumenata te prijedloga Vladi o mogućoj privatizaciji.

Po njegovim riječima, Uljanik trenutačno ima pod ugovorom 17 brodova ukupne vrijednosti oko 940 milijuna dolara čija kvaliteta i zaštitne klauzule osiguravaju pozitivno poslovanje idućih godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju