Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gubitak Uljanika 297 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je poslovna 2005. za "Uljanik" bila jedna od najuspješnijih po broju isporučenih brodova, produktivnosti i drugim fizičkim pokazateljima, ipak je ostvaren gubitak od 297 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković na glavnoj skupštini društva.

- Nije bilo načina da se izbjegne negativni utjecaj tečaja dolara i galopirajućeg rasta cijena čelika. U nove je ugovore stoga ugrađena valutna, te klauzula o cijeni čelika čija stopostotna promjena ide na teret kupca, rekao je Brajković, ponavljajući kako se svejedno gubitak od 297,4 milijuna kuna nije mogao izbjeći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Marin Lerotić slučaj Uljanik Lerotić pozvao Filipovića: "Brodogradnja je dio pulskog identiteta"

Brajković je podsjetio kako su akumulirane poteškoće u preostala četiri brodogradilišta, iskazane u gubicima i nelikvidnosti, rezultirale odlukom hrvatske Vlade o raspisivanju natječaja za izbor konzultanata koji bi trebali analizirati stanje i uzroke te predložiti mjere u cilju restrukturiranja tih brodogradilišta.

Prema mišljenju Ministarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju te samih konzultanata, Uljanik je prošao fazu restrukturiranja, pa će zadatak konzultanata biti isključivo orijentiran na analizu Uljanika i pripremu dokumenata te prijedloga Vladi o mogućoj privatizaciji.

Po njegovim riječima, Uljanik trenutačno ima pod ugovorom 17 brodova ukupne vrijednosti oko 940 milijuna dolara čija kvaliteta i zaštitne klauzule osiguravaju pozitivno poslovanje idućih godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene