Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski naftni div Gazprom uspostavio je redovitu opskrbu plinom Ukrajine, javila je danas agencija France presse iz Moskve citirajući zajedničko priopćenje te tvrtke i ukrajinskog Naftogaza s napomenom da pregovori o plinskom prijeporu još traju.


Gazprom je zbog nepodmirena duga ovaj tjedan smanjio dobavu plina Ukrajini, optuživši je da je gubitke počela nadoknađivati isisavanjem plina namijenjena Europi, no to je u Kijevu zanijekala premijerka Julija Timošenko, piše Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom Slika nije dostupna Rok istekao: Ukrajina i Rusija bez dogovora, ugrožena opskrba EU ruskim plinom

"Ukinuta su ograničenja za ukrajinske kupce", pišu u zajedničkom priopćenju Gazprom i Naftogaz. Dotok ruskog plina preko ukrajinskog područja do europskih kupaca redovit je, dodaje se u tekstu dviju tvrtaka s napomenom da će se "pregovori o drugim pitanjima plinoopskrbe nastaviti".

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov još prije je u Moskvi izvijestio da je Ukrajina pismom najavila smanjenje dobave ruskog plina u tranzitu preko Ukrajine u Europu za 60 milijuna prostornih metara. 

Plinski prijepor počeo je po scenariju iz siječnja 2006., kad je Gazprom, kojemu je tada na čelu bio novoizabrani ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, obustavio plin Ukrajini, pa je ona, u jeku oštre zime, dotok smanjila europskim kupcima koji plin dobivaju preko njezina područja.

Službeni Kijev danas je odbacio optužbe, prenosi agencija Associated press.

"Ukrajina će osigurati da sav plina kojim Rusija opskrbljuje Europu" stigne na odredište, kazala je premijerka Timošenko na konferenciji za novinare u Kijevu.