Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne velike reforme

Doznajte kojim 'bolnim' rezovima gospodarstvo može rasti 5 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo, nakon 3 godine krize, napokon bilježi pozitivan rast. No, toliko je slab da ćemo na oporavak, nažalost, još morati pričekati. A kako uopće ostvariti snažniji rast gospodarstva, kakve točno reforme Vlada treba provesti da stvori uvjete za oporavak?

Rast BDP-a od 5 posto - toliko je potrebno da bi Hrvatska opet počela snažnije zapošljavati.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena" Slika nije dostupna OPORAVAK HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši

No, da bi ostvarili uopće tih 5 posto, tvrde analitičari, moramo pojačati direktne strane investicije, mora doći do oporavka građevinskog sektora, mora porasti veća potrošnja građana i moramo povećati izvoz.

A da bi se ostvarile gore navedene stvari koje dovode do rasta BDP-a potrebno je povući i neke političke poteze, tj. provođenje reformi.

Jedna od 'najbolnijih' je smanjenje javne potrošnje - bez toga, tvrde analitičari, nema jeftinijeg zaduživanja ni države, ni građana, a ni tvrtki.

Potom, treba ukloniti ulagačke barijere - bez toga se u našu blagajnu neće sliti milijarde koje mogu 'dići' BDP na 5 posto.

Nadalje, potrebne su i promjene u sustavu državnih subvencija, tj. potrebna je fiskalna konsolidacija. Novac koji je primjerice išao na brodogradnju ili poljoprivredu mora prebaciti na poticanje zapošljavanja.

Potrebna je i porezna reforma, tj. niža davanja na plaće. To je nešto što investitori cijelo vrijeme spominju kada kažu da im je Hrvatska preskupa za ulaganje.

Sve te reforme će Vlada koja ove zime preuzme Hrvatsku moći provesti. No, za provođenje ovih reformi trebat će i jaka politička volja jer će, sasvim sigurno, biti i puno otpora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene