Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stanje u mečenčanima sve gore

Zdenka je vidjela dvije rupe kako se otvaraju, u jednu je s traktorom upao njezin suprug

Aktualno Galerija Zdenka Cvitkušić Zdenka Cvitkušić Foto: DNEVNIK.hr Zdenka Cvitkušić pored rupe u Mečenčanima Zdenka Cvitkušić pored rupe u Mečenčanima Foto: DNEVNIK.hr Geodeti istražuju teren u Mečenčanima Geodeti istražuju teren u Mečenčanima Foto: DNEVNIK.hr +0 Rupa u Mečenčanima Galerija 1/4 >>
U selu Mečenčani u Banovini otvaraju se nove rupe. Sada ih je više od 80. Mještani, čijim su se kućama opasno približile, sve više strahuju.

Na terenu je policija koja je sve ogradila trakama. Geolozi i dalje provode istraživanja što se događa ispod zemljine kore. Ispred škole su postavljeni i kontejneri za moguću evakuaciju stanovništva bude li to potrebno.

 "Ove ovamo čujem da rastu, i da se pojave svako jutro dvi nove, jedna, dvi tako“, kaže Ana i dodaje da ju je to strah gledati.

 "Izgledalo je strahovito, nisam mogla prić' stepenice, da uđem izvadit stvari iz kuće, jer stalno je tlo tonulo i odronjivalo se. Izgledalo je stravično ja nisam smjela uć' unutra", kaže Anđa iz Mečenčana.

Pročitajte i ovo Rupe u zemlji od potresa - 2 Nastalo više od 70 rupa U Mečenčanima bi uskoro moglo biti više rupa nego stanovnika, razmišlja se i o evakuaciji: "Tlo je počelo tonuti, kuće se odvajaju"

"Mi ćemo duž izvanstrukturnih objekata i duž ovih cesta kako bi se pokušalo predvidjeti pojavu tih vrtača i svakako smanjili te rizike", rekao je Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko naftnog fakulteta.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić prati cijelu situaciju na terenu gdje je razgovarala sa Zdenkom Cvitkušić iz Mečenčana kojoj se tik uz kuću otvorila rupa, a u dvorištu ima još dvije.

"Prvo je djelovalo kao manji krtičnjak"

Cvitkušić kaže da su stručnjaci radili geofizičke izmjere i utvrdili da ispod rupe koja je uz kuću na dubini od 12 metara ima još veća rupa. Savjetovali su im da kuću napuste barem preko noći, no obitelj ne razmišlja o tome iako imaju djecu.

Pročitajte i ovo Rupe u zemlji od potresa - 2 Nastalo više od 70 rupa U Mečenčanima bi uskoro moglo biti više rupa nego stanovnika, razmišlja se i o evakuaciji: "Tlo je počelo tonuti, kuće se odvajaju"

"Ta rupa se može sanirati, ali to nije istresti kamion šljunka kao što mnogi misle, nego to treba baš stručna osoba. Sami ne smijemo", kazala je Cvitkušić te dodala kako ne planiraju napustiti dom, ali nije isključeno da prenoće u kontejnerskom naselju.

Zdenka je vidjela kako se rupa otvara i opisala to iskustvo.

"Manja rupa se prvo otvorila. Prvo mi je djelovalo kao manji krtičnjak, ali djelovalo mije kao da se nešto događa s tom zemljom. Približila sam se i vidjela gdje se iz minute u minutu ta rupa širi. I ona je u tom danu dosegla ovu svoju veličinu", opisala je Cvitkušić čiji je suprug upao u jednu od rupa s traktorom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jačine 3 stupnja Tlo ne miruje, stanovnike Banovine probudilo novo podrhtavanje: ''Kao da prolazi teretni vlak''

Suprug traktorom upao u rupu koja mu se otvorila ispod kotača

"Suprug je išao traktorom i u trenutku dok je prolazio jedna se rupa otvorila pod kotačem. Opet, ja sam išla pješice uz njega i vidjela to otvaranje. To je, kad se ta rupa otvori, ona je uska, ali je dubina odmah kolika će biti. Na primjer, ova ispod kotača je 3-4 metra", kaže Cvitković te dodaje kako se širina mijenja.

Zbog rupa dvije osobe iz Mečenčana napustile su svoj dom. Jedna se preselila u kontejner, a druga u sigurnu kuću.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene