Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavilo ih se više od 80

Stručnjak objasnio zašto su nakon potresa nastale ogromne rupe: "Pojavljuju se naglo, postoji veliki rizik za stanovništvo"

Aktualno Galerija +0 Rupe na potresom pogođenim područjima Galerija 1/1 >>
Novi potresi na području Banovine povećali su broj rupa u zemlji, trenutačno ih je više od 80. Otvorena je opcija i evakuacije tog dijela stanovništva. Ne otvaraju se samo rupe već i rasjedi i klizišta.

Teren pregledavaju stručnjaci, a situaciju je danas na sjednici Vlade objasnio i profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slika nije dostupna a troškovi idu u nebo VELIKA GALERIJA Pogledajte kako izgleda zatrpavanje vrtača u Mečenčanima

Pojasnio je kako urušne vrtače nastaju postupnim i dugotrajnim ispiranjem (sufozijom) sitnozrnastog materijala iz pokrovnih naslaga koji odlazi u okršeno, vapnenačko podzemlje, čime i u pokrovnim naslagama ispod površine nastaju šupljine koje se postupno proširuju prema površini, sve do konačnog sloma vršnog dijela i urušavanja u podzemlje.

"Na početku su se pojavljivale blizu kuća, a kasnije i u polju. One nastaju vrlo brzo i naglo, u nekoliko sekundi. Pričali smo sa stanovnicima i rekli su nam kako dan prije pojave rupe nisu primijetili nikakva uleknuća tla. Ne možemo predvidjeti lokaciju gdje će se pojaviti. Utvrdili smo da postoji veliki rizik za stanovništvo", kazao je prof. Tomljenović.

U prezentaciji RGNF-a ističe se kako se očekuje da će se rupe na području Mečenčana i Borojevića pojavljivati i dalje te predstavljaju "izrazito veliku geološku opasnost i geološki rizik za stanovnike".

Predstavljene su i metode kojima bi se smanjio geološki rizik na tom području.

Potrebno je tako hitno provesti geofizička mjerenja kojim ni se pouzdanije odredila geološka građa podzemlja te prepoznale potencijalne lokacije za nastanak urušnih vrtača u budućnosti.

Kako vrtače nastaju i kako smanjiti rizik od njih, pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene