Ilustracija
Ilustracija Foto: PU istarska

Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu PU osječko-baranjske dovršila je kriminalističko istraživanje za ratni zločin. Sumnja se da je muškarac ubio dvoje i ranio troje ljudi.


Policajci Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz PU osječko-baranjsku i sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog postojanja sumnje da je počinio ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''.

''Sumnja se da je osumnjičeni, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i odredbe članka 13 stavka 2 Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II) sudjelovao u akcijama koje su dovele do ubojstva civila, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava'', izvijestio je MUP.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6:45, na cesti između sela Negoslavci i sela Orolik iz polja kukuruza, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilni kombi vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a,, s namjerom da ubije osobe u vozilu. U njemu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce.

Osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji su onda više puta pucali rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja. Kombi je sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali.

Pištolj, ilustracija - 1 Lobo je prvi put ubio sa 16 godina, otad se krije u planini i ubija za novac: "Ubijamo i djecu. Da je do mene, sve bih vas pobio"

Kraljica Elizabeta Procurio jezivi video napadača koji je htio ubiti kraljicu: "Moje ime je Darth Jones. Ovo je osveta"

Od zadobivenih ozljeda ubijeni su tada 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su trojica (tada 37-godišnjak, 51-godišnjak i 44-godišnjak) zadobila ozljede, dok je 22-godišnjak zadobio posjekotine i ogrebotine uslijed slijetanja vozila.

Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su pobjegli.

Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak) uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju