Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrali gotovo milijun kuna

USKOK proširio istragu protiv četvero lažnih bankara, nakon prevare starijih ljudi su uništili dokaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u petak doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero prevaranata koji su vrebali starije osobe i lažno se predstavljali kao bankari, USKOK je proširio istragu protiv njih četvero zbog sumnje u sprečavanje dokazivanja.

USKOK je u petak protiv šetero hrvatskih građana u dobi od 28, 31, 34, 36 te dvoje u dobi od 42 godine, pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da su prevarili i pokrali osobe starije životne dobi na području Zagreba. Riječ je o četiri prevarantice i dva prevaranta.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Novac i oružje skupine koja je varala građane - 2 Akcija policije i USKOK-a Kako se beskrupulozna banda prijevarom starijih građana domogla gotovo 370.000 eura?

Istraga je u ponedjeljak proširena u slučaju četvero prevaranata u dobi od 31, dvoje 42 i 46 godina zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja.

Tereti ih se da su, od 8. do 16. svibnja 2018., na području Vrbovca i Zagreba, nakon što su poslije počinjenja kaznenog djela prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, tijekom policijske potjere na državnoj cesti između Svete Helene i Svetog Ivana Zeline iz automobila odbacili vrećicu u kojoj se nalazilo najmanje 30.000 eura.

Nakon toga su, znajući da će navedeni novac ukoliko ga policija pronađe, biti korišten u kaznenom postupku kao dokaz počinjenja kaznenog djela, a u namjeri da to onemoguće, dogovorno tragali za odbačenim novcem. S nekoliko automobila su vozili u potrazi za novcem, cijelo vrijeme u međusobnoj telefonskoj komunikaciji kako bi jedni druge obavještavali o kretanju policije.

Cilj im je bio pronalazak odbačenog novca. U slučaju da neke od njih zaustavi policija, dogovor je bio prekidanje razgovora i brisanje tragova o razgovoru u mobitelu. Novac su pronašli i uzeli, a nakon toga je napravljen dogovor o brisanju svih dotadašnjih tragova međusobne komunikacije kako se ista ne bi koristila kao dokaz u kaznenom postupku.

Lažno se predstavljale kao bankarice

Podsjetimo, četiri prevarantice terete se da su "po dolasku u Zagreb pronalazile osobe kojima su prilikom kontakata lažno predočavale da su bankovne djelatnice te ih, pod izlikom pružanja tobožnjih bankovnih usluga i ostvarivanja navodnih pogodnosti u vidu popusta, poklona, nagradnih bodova i sudjelovanja u nagradnim igrama ili potrebe obavljanja zamjene navodno krivotvorenih i nevažećih novčanica, uvjeravale kako im moraju predati sav novac koji imaju pohranjen u svojim domovima i na bankovnim računima, a što su te osobe, ne sumnjajući u istinitost njihovih navoda, i činile."

Muški dvojac se tereti da su "sami ili zajedno s ostalima, nabavljali posebne mobilne uređaje, SIM kartice i bonove za mobitele", koje su četiri osumnjičene žene koristile za kontakt s potencijalnim žrtvama. Također ih se tereti da su "nabavljali i osobna vozila kojima su se okrivljenice dovozile iz Pitomače u Zagreb radi realizacije planiranih prijevara".

"Na opisani način okrivljenici su oštetili veći broj osoba za iznose od ukupno najmanje 86.341 euro, 31.300 američkih dolara i 165.000,00 kuna, odnosno za sveukupno najmanje 926.517,00 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinoj prijevari, međusobno podijelili", stoji u priopćenju Uskoka.

Aktualno Indonezijske vlasti upozoravaju stanovništvo i turiste na opasnost od novog tsunamija, broj mrtvih popeo se na najmanje 280 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 2 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 3 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 4 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Vulkan Anak Krakatau (Foto: AFP) Vulkan Anak Krakatau (Foto: AFP) Foto: Afp Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp +0 Posljedice tsunamija u Indoneziji (Foto: AFP) - 1 Svijet Indonezijske vlasti upozoravaju stanovništvo i turiste na opasnost od novog tsunamija, broj mrtvih popeo se na najmanje 280 1/6 >>

Aktualno Najstarije pjevanje u Hrvata! Kako o ojkanju pričaju oni koji ga njeguju od rođenja Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio +0 Ojkanje u Dalmatinskoj zagori (Foto: Nova Studio) Hrvatska Najstarije pjevanje u Hrvata! Kako o ojkanju pričaju oni koji ga njeguju od rođenja 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene