Broj poginulih od tsunamija koji je pogodio indonezijske otoke Javu i Sumatru u ponedjeljak je porastao na najmanje 280, dok je na stotine osoba ozlijeđeno, objavili su dužnosnici, a spasioci u potrazi za tijelima u ruševinama uz tešku mehanizaciju koriste i gole ruke.

Galerija


Indonezijski dužnosnici u ponedjeljak ujutro poslali su upozorenje stanovništvu i turistima da se udalje iz priobalnih područja, jer vulkan na planini Anak Krakatau i dalje erumpira i postoji potencijalna opasnost od pokretanja novog tsunamija.

Vezani članci Indonezija, tsunami (Foto: Adek BERRY / AFP) Rastu brojke smrtno stradalih u Indoneziji: 429 poginulih, 1500 ozlijeđenih Tsunami pogodio Indoneziju (Foto: AFP) Najmanje 222 poginulih u tsunamiju u Indoneziji: Smrtonosni val odnio i bend i publiku

Tsunami je u subotu pogodio obale Sundskog prolaza, a stanovnici kažu da nisu vidjeli niti osjetili nikakve znakove upozorenja poput potresa ili povlačenja oceana prije nego što su dva do tri metra visoki valovi udarili u obalu. Televizijske snimke prikazuju trenutak u kojemu vodeni val udara o plažu i preplavljuje stambene četvrti grada Pandeglanga na Javi povlačeći za sobom žrtve, krhotine, stabla i komade metala.

Pretpostavlja se da su tsunami prouzročila podvodna klizišta koja je vjerojatno pokrenula erupcija vulkana Anak Krakatau.

Na stotinama kuća i zgrada nastala je teška materijalna šteta, dok je više od tri tisuće stanovnika evakuirano na viši teren.

Službenici za traganje i spašavanje koriste gole ruke i mehanizaciju kako bi očistili i pretražili ostatke zgrada, a brojevi o 222 poginulih, oko 850 ozlijeđenih i 28 nestalih osoba, koje je indonezijska agencija za hitna stanja objavila u nedjelju, u ponedjeljak ujutro porasli su na 280 smrtno stradalih. Kako se doznaje od jednog zaposlenika agencije, najveći broj stradalih su Indonežani koji su se nalazili na odmoru.

Okružni vojni zapovjednik Dudi Dwiriadi kazao je da je službenicima i volonterima naloženo da pretraže najmanje 100 kilometara obale u potrazi za žrtvama.

Subotnji tsunami podsjeća na onaj koji se dogodio u predbožićno vrijeme u Indijskom oceanu, točnije 26. prosinca 2004. Izazvao ga je potres, a u njemu je smrtno stradalo 226.000 ljudi u 14 zemalja, uključujući 120.000 u Indoneziji. (B.V./Hina)

Najstarije pjevanje u Hrvata! Kako o ojkanju pričaju oni koji ga njeguju od rođenja

Mediji došli do snimke: Uspjela gola skočiti s tri metra visine i pobjeći mužu