Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv petero zatražen i pritvor

Uskok pokrenuo istragu protiv šestero lažnih bankara koji su vrebali starije i od njih izvukli ukupno više od 900.000 kuna

Kune, ilustracija (Printscreen Informer)
Kune, ilustracija (Printscreen Informer)
Protiv šestero prevaranata koji su vrebali starije osobe i lažno se predstavljali kao bankari, Uskok je pokrenuo istragu. Tereti ih se da su se na nezakonit način domogli više od 900.000 kuna.

Uskok je protiv šetero hrvatskih građana u dobi od 28, 31, 34, 36 te dvoje u dobi od 42 godine, pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje u zajedničko djelovanje radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi prijevarom osoba starije životne dobi na području Zagreba. Riječ je o četiri prevarantice i dva prevaranta.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Novac i oružje skupine koja je varala građane - 2 Akcija policije i USKOK-a Kako se beskrupulozna banda prijevarom starijih građana domogla gotovo 370.000 eura?

Četiri prevarantice terete se da su "po dolasku u Zagreb pronalazile osobe kojima su prilikom kontakata lažno predočavale da su bankovne djelatnice te ih, pod izlikom pružanja tobožnjih bankovnih usluga i ostvarivanja navodnih pogodnosti u vidu popusta, poklona, nagradnih bodova i sudjelovanja u nagradnim igrama ili potrebe obavljanja zamjene navodno krivotvorenih i nevažećih novčanica, uvjeravale kako im moraju predati sav novac koji imaju pohranjen u svojim domovima i na bankovnim računima, a što su te osobe, ne sumnjajući u istinitost njihovih navoda, i činile."

Muški dvojac se tereti da su "sami ili zajedno s ostalima, nabavljali posebne mobilne uređaje, SIM kartice i bonove za mobitele", koje su četiri osumnjičene žene koristile za kontakt s potencijalnim žrtvama. Također ih se tereti da su "nabavljali i osobna vozila kojima su se okrivljenice dovozile iz Pitomače u Zagreb radi realizacije planiranih prijevara".

"Na opisani način okrivljenici su oštetili veći broj osoba za iznose od ukupno najmanje 86.341 euro, 31.300 američkih dolara i 165.000,00 kuna, odnosno za sveukupno najmanje 926.517,00 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinoj prijevari, međusobno podijelili", stoji u priopćenju Uskoka.

Uskok je Županijskom sudu u Zagrebu predložio i istražni pritvor za petero od šestero osumnjičenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene