Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NABAVLJALI U NIZOZEMSKOJ

U velikoj policijskoj akciji ''palo'' 13 dilera, krijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika koji su u Nizozemskoj nabavljali kokain, amfetamin i marihuanu koje su skrivali u Srbiji, a preprodavali u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Švicarskoj.

Sumnja se da je prvookrivljeni 58-godišnjak, od ožujka 2019. do 6. ožujka u Hrvatskoj i Sloveniji, okupio i povezao 10-ero članu skupinu radi kontinuirane nabavke kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnje preprodaje tih opojnih droga.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Policija je objavila kako su osumnjičeni za krijumčarenje najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina.

Okrivljeni 58-godišnjak je organizirao i financirao nabavu droge iz Nizozemske te nabave prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Uz to, organizirao je i financirao nabavu automobile i izradu tajnih skrovišta namijenjenih krijumčarenju. Nabavljene automobile su vozili drugookrivljeni 52-godišnjak, šestookrivljeni 39-godišnjak, sedmookrivljeni 25-godišnjak i osmookrivljeni 34-godišnjak.

Nadalje je 58-godišnjak organizirao i financirao nabavu kriptiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala droga.

Prvookrivljeni je osobno i putem drugookrivljenog 52-godišnjaka i osmokrivljenog 34-godišnjaka prenosio upute radi funkcioniranja udruženja, a financirao je i troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen.

USKOK je precizirao da su trećeokrivljeni 50-godišnjak, četvrtookrivljeni 44-godišnjak, petookrivljeni 53-godišnjak, osmookrivljeni 34-godišnjak i devetookrivljeni 46-godišnjak krijumčarili droge, s time da su dio droge dovozili u Hočko Pohorje u Sloveniji gdje je osmookrivljeni čuvao apartmane i automobile koji su služili za skrivanje i prijevoz droge.

Dio droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su prvookrivljeni i šestookrivljeni skrivali kokain i pripremali ga za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu sa prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina.

Tako pripremljenu drogu su petookrivljeni, šestookrivljeni sedmookrivljeni dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske. Među kupcima su bili i devetookrivljeni 46-godišnjak i desetookrivljeni 41-godišnjak koji su manje količine preprodavali krajnjim konzumentima na području Zagreba.

USKOK je dodao da je petookrivljeni od svibnja 2019. do ožujka u najmanje 11 navrata s trinaesterookrivljenim 47-godišnjakom dogovorio i realizirao kupovinu marihuane u količinama od 100 grama do četiri kilograma, a koju je 47-godišnjak kasnije preprodavao.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaest okrivljenika. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene