Obavijesti Pretražite Navigacija
Primijenili blaži zakon

Vrhovni sud silovatelju smanjio kaznu zatvora: Ženu za vrijeme okupacije vezao žicom, udario palicom i više puta silovao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud je, primjenjujući blaži zakon, s osam na sedam godina smanjio zatvorsku kaznu 54-godišnjem R. I. osuđenom da je 1992. silovanjem žene počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izvijestio je u utorak taj sud.

Vrhovni sud je zaključio da je prvostupanjski sud postupanje osuđenog pogrešno pravno označio kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema ranije važećem zakonu. Zbog preinake prvostupanjske presude optuženik je sada osuđen po blažem zakonu.

Pročitajte i ovo Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj Ilustracija završena istraga Prijavljen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: Silovao 29-godišnjakinju tijekom okupacije Lovasa

"Kazneno djelo ratnog zločina počinjeno za vrijeme okupacije silovanjem civilnog stanovništva predviđeno je u važećem Kaznenom zakonu. Postoji pravni kontinuitet između tih djela, ali je sada važeći Kazneni zakon blaži zakon, pa ga zato treba primijeniti", pojasnio je sud.

Smatra da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio optuženiku kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost, dok mu je otegotnim ocijenjeno to što je djelo počinio s maksimalnim stupnjem krivnje.

Vrhovni sud precizira da je osuđeni počinio djelo i u cilju zadovoljenja svojih seksualnih potreba te je pritom iskazao izrazitu drskost, ali i da je posljedica njegovog čina trajni poremećaj duševnog zdravlja žrtve.

Najviši sud je zaključio da je kazna zatvora od sedam godina primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima.

R. I., kojem se sudilo u odsutnosti, osuđen je zbog silovanja civilnog stanovništva 1992. Nakon okupacije otišao je do jedne kuće i pištoljem zaprijetio ženi koja se nalazila unutra, a koju je poznavao od ranije. Žicom joj je vezao ruke, vukao i tražio od nje novac i zlato koje je uzeo, nakon čega je ženu udario palicom i više puta silovao.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene