Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti podignuta je optužnica protiv policajca (34) Postaje granične policije Imotski jer je omogućio jednom osuđeniku da nezakonito boravi na teritoriju Hrvatske te nezakonito ulazi i izlazi s njenog teritorija.


Okrivljenika se tereti da je, od 4. do 24. studenoga 2020., kao policijski službenik Postaje granične policije Imotski, iako je bio dužan prijaviti svaku osobu koja prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza odnosno osobu koja izbjegne graničnu kontrolu, omogućio jednom osuđeniku da nezakonito boravi na teritoriju Hrvatske te nezakonito ulazi i izlazi s njenog teritorija.

Za osuđenikom su bile raspisane međunarodne tjeralice na temelju presuda nadležnih sudova u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini kojima je osuđen na zatvorske kazne, a policajac je s time bio upoznat. Ipak, dva puta ga je pustio preko granice i nije prijavio njegov boravak u Hrvatskoj s namjerom da osuđenik ne bude uhićen i izručen navedenim državama, a nije sačinio ni izvješća o počinjenju prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.

Naime, okrivljenik je dva puta službenim policijskim vozilom tog osuđenika prevezao do ilegalnog prijelaza državne granice u neposrednu blizinu granične crte s Bosnom i Hercegovinom kako bi izbjegavajući graničnu kontrolu napustio teritorij Hrvatske izvan graničnog prijelaza. Na opisani način je višestrukom osuđeniku omogućio da slobodno boravi i kreće se na hrvatskom teritoriju te da izbjegne uhićenje i izručenje Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, priopćio je DORH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju