Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVARANTI VREBAJU

Nova prevara u Zagrebu, na meti starije osobe: Policija upozorila građane na nekoliko stvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati počinitelj došao je do stana 77-godišnjakinje na zagrebačkom Medveščaku i lažno joj se predstavio kao službena osoba, a ona je povjerovala u njegovu lažnu priču i predala mu više tisuća kuna, izvijestila je zagrebačka policija i upozorila građane po tko zna koji put da dobro paze koga puštaju u stan i kome daju novac.

S obzirom na najnoviji slučaj prijevare u zagrebačkoj Vlaškoj ulici na Medveščaku, policija je podsjetila građane na što trebaju obratiti pozornost.

''Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku'', upozorila je policija.

''Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara'', napominju te podsjećaju građane da ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom i lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

''Takve osobe su spremne vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe te samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava'', objasnila je Policijska uprava zagrebačka i upozorila građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak: 

- kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

- budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

- ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Pročitajte i ovo Novi pokušaj prijevare Ne nasjedajte na prijevaru Građanima masovno dolazi SMS s poveznicom na govornu poštu: "Javite starcima i svima starijima, jer bi mogli nasjesti na ovu glupost"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne nasjedajte Opet se pojavile "nigerijske prijevare": Pročitajte o čemu se radi i što savjetuje policija

Preporuke

• Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
• Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
• Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
• Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite
odnosno pogledajte kroz ''špijunku'' ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
lanca.
• Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije

• Zapamtite izgled osobe.
• Ako je moguće, zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
• Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
• Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
• S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene