Ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade komentirao je najavljena poskupljenja i najavio paket mjera, ne otkrivajući o kojim je mjerama riječ.


Ministar financija Zdravko Marić komentirao je uoči sjednice Vlade najavljena poskupljenja.

Vezani članci Zdravko Marić Zdravko Marić iz Bruxellesa: "Vaučeri i pomoć umirovljenicima su već isplaćeni, a voljeli bismo i da se efekti snižene stope PDV-a vide na snižavanju cijena" Sve je veća cijena goriva Poznate nove cijene goriva: Dio vozača plaćat će još više, drugi mogu (malo) odahnuti

''Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku'', kazao je i najavio očekivanja da će inflacija probiti granicu od pet posto, što će se vidjeti već početkom ove godine.

''Naše viđenje cijele inflacije za cijelu ovu godinu je oko 3 i pol posto, znači više nego što smo predvidjeli u proračunu, ali bi dinamika trebala biti suprotna od one u 2021. godini. Dakle, prvi mjeseci bi bili s višim stopama, a onda bi došlo do konvergiranja prema toj stopi od 3 i pol posto'', rekao je. 

Kada je riječ o cijenama energenata, posebice o skoku cijena plina, Marić kaže da će se ''složiti paket ili pojedinačne mjere da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da ne utječe značajnije na standard građana''.

''Kad smo snizili cijene hrane, pratili smo iz mjeseca u mjesec što se događa. Međutim, u ovakvim okolnostima, kada govorimo plinu, mislim da možemo složiti neki adekvatan pristup'', kaže. Nije otkrivao o kakvim bi mjerama bila riječ.

Ministra su novinari upitali i o aferi HNB-a, na što je kazao da Vlada ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogla komentirati. ''Guverner i Hrvatska narodna banka su dali obrazloženje i mislim da je njima najbolje uputiti pitanja. Pravna tijela su pokrenula svoje procedure'', kazao je.

Komentirao je i šteti li ova afera guvernera Borisa Vujčića uvođenju eura. ''Ne bih toliko daleko išao. Znate koliki je to put bio. Kada god sam govorio o uvođenju eura i datumu 1. 1. 2023., uvijek je to bilo uz napomenu da Hrvatska ispuni sve uvjete'', zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju