Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nestalo 27 tona šunke i sira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku je bez papira uvezeno 27.020 kilograma sira i šunke. S ilegalnim uvozom još u travnju, navodno su bili upoznati Općinsko državnog odvjetništvo u Krapini, Carina i Ministarstva poljoprivrede, no nitko od njih reagirao.

Ni danas se ne zna gdje je završilo 1726 kutija sira i 263 kutije šunke, vrijedne 80.000 eura. Najvjerojatnije je ta hrana bez papira o zdravstvenoj ispravnosti završila na stolovima hrvatskih građana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost u EU Gorka briga oko cijene slatke namirnice: ''Mogu razumjeti da je rat, ali račun ne bi trebali plaćati samo poljoprivrednici i industrija'' Slika nije dostupna Kratko pecite Rolada s paprikama

Do otkrića o ilegalnom uvozu došlo je slučajno. Na granični prijelaz Macelj 28. travnja dolazi tegljač s robom. Policajac otkriva da su pločice na kamionu krivotvorene, pa naređuje vozaču Dragutinu Pustaku da uđe u carinsku zonu. 

Na upit što prevozi, vozač odgovara da je u tegljaču luk, no pokazuje krivotvorenu dokumentaciju poznate tvornice mlijeka. Prije dolaska krim-policije vozač ostavlja tegljač, koji nije imao zakonom propisanu plombu, i bježi. Policija plijeni kamion i robu te podiže kaznenu prijavu. 

U tri tjedna, prije no što je Općinsko državno odvjetništvo odlučilo odbaciti kaznenu prijavu za pokušaj izbjegavanja carinskog nadzora, za robu su zainteresirane tri strane: vlasnik kamiona Nikola Stojanović iz Zagreba, "vlasnik" sira i šunke Dean Kriško iz Slavonskog Broda, ali i pročelnik Carinarnice Krapina Marijan Hmelina te načelnik Odjela granične veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede Gordan Jerbić. 

Ovaj posljednji priznao je za 24 sata  kako je komunicirao s pročelnikom krapinske Carinarnice i da je upravo od njega doznao za robu na granici. "Valjana" dokumentacija pribavljala se i "naštimavala" tri tjedna.

Policija u međuvremenu otkriva da je roba stigla iz Italije, a vlasnik Dean Kriško Općinskom državnom odvjetništvu i Carinarnici dvaput donosi dokumentaciju, sve dok ova druga napokon ne "odgovara" robi u tegljaču. 

Odvjetništvo tad odbacuje kaznenu prijavu policije. Nakon odbacivanja prijave, 18. svibnja granični veterinar Zoran Modrić dobiva naredbu šefa Gordana Jerbića da se roba pretovari u drugi kamion jer postoji jamstvo veterinara u Srbiji da će je primiti. 

Roba je pretovarena, ali u tegljač koji smije prevoziti samo 25, a ne 27 tona. Uz carinsku pratnju kamion kreće prema Srbiji, ali ga zaustavlja policija. Policiji račune "mrsi" inspektor Ministarstva prometa koji dolazi na mjesto događaja i pušta kamion, uz novčanu kaznu.

A budući da tvrtka S&S, koja je trebala preuzeti hranu, ne postoji, opravdano je sumnjati na čijem je stolu hrana zapravo završila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene