Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatsku je bez papira uvezeno 27.020 kilograma sira i šunke. S ilegalnim uvozom još u travnju, navodno su bili upoznati Općinsko državnog odvjetništvo u Krapini, Carina i Ministarstva poljoprivrede, no nitko od njih reagirao.


Ni danas se ne zna gdje je završilo 1726 kutija sira i 263 kutije šunke, vrijedne 80.000 eura. Najvjerojatnije je ta hrana bez papira o zdravstvenoj ispravnosti završila na stolovima hrvatskih građana. 

Vezani članci Slika nije dostupna Muffini s maslinama Slika nije dostupna Pole sa šunkom

Do otkrića o ilegalnom uvozu došlo je slučajno. Na granični prijelaz Macelj 28. travnja dolazi tegljač s robom. Policajac otkriva da su pločice na kamionu krivotvorene, pa naređuje vozaču Dragutinu Pustaku da uđe u carinsku zonu. 

Na upit što prevozi, vozač odgovara da je u tegljaču luk, no pokazuje krivotvorenu dokumentaciju poznate tvornice mlijeka. Prije dolaska krim-policije vozač ostavlja tegljač, koji nije imao zakonom propisanu plombu, i bježi. Policija plijeni kamion i robu te podiže kaznenu prijavu. 

U tri tjedna, prije no što je Općinsko državno odvjetništvo odlučilo odbaciti kaznenu prijavu za pokušaj izbjegavanja carinskog nadzora, za robu su zainteresirane tri strane: vlasnik kamiona Nikola Stojanović iz Zagreba, "vlasnik" sira i šunke Dean Kriško iz Slavonskog Broda, ali i pročelnik Carinarnice Krapina Marijan Hmelina te načelnik Odjela granične veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede Gordan Jerbić. 

Ovaj posljednji priznao je za 24 sata  kako je komunicirao s pročelnikom krapinske Carinarnice i da je upravo od njega doznao za robu na granici. "Valjana" dokumentacija pribavljala se i "naštimavala" tri tjedna.

Policija u međuvremenu otkriva da je roba stigla iz Italije, a vlasnik Dean Kriško Općinskom državnom odvjetništvu i Carinarnici dvaput donosi dokumentaciju, sve dok ova druga napokon ne "odgovara" robi u tegljaču. 

Odvjetništvo tad odbacuje kaznenu prijavu policije. Nakon odbacivanja prijave, 18. svibnja granični veterinar Zoran Modrić dobiva naredbu šefa Gordana Jerbića da se roba pretovari u drugi kamion jer postoji jamstvo veterinara u Srbiji da će je primiti. 

Roba je pretovarena, ali u tegljač koji smije prevoziti samo 25, a ne 27 tona. Uz carinsku pratnju kamion kreće prema Srbiji, ali ga zaustavlja policija. Policiji račune "mrsi" inspektor Ministarstva prometa koji dolazi na mjesto događaja i pušta kamion, uz novčanu kaznu.

A budući da tvrtka S&S, koja je trebala preuzeti hranu, ne postoji, opravdano je sumnjati na čijem je stolu hrana zapravo završila.