Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKRENUTA ISTRAGA

Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv dvojice osumnjičenih zbog poticanja na terorizam, zatraženo i određivanje istražnog zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice osumnjičenih zbog poticanja na terorizam.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u subotu je provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (51) i (56) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, a nakon ispitivanja, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika, priopćilo je u subotu Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVLJENI DETALJI Javno poticanje na terorizam: Dvojica muškaraca u pritvoru, kazneno su prijavljeni, policija istražuje još pet osoba

Pročitajte i ovo Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Josipa Krajinović GOST DNEVNIKA NOVE TV Stručnjak o poticanju na terorizam: "Posljedice mogu biti vrlo opasne. Nadam se da neće doći do terorističkih ili sličnih akcija"

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID - 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa", stoji u priopćenju DORH-a.

Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene