Hrvatskoj izručen Michael Doković (Foto: MUP)
Hrvatskoj izručen Michael Doković (Foto: MUP) Foto: MUP

Balkanski narkobos Michael Doković izručen je Hrvatskoj, objavio je MUP.


Policija se o ovom izručenju oglasila priopćenjem.

Vezani članci Zdravko Mamić (Foto: Pixsell) Mamićev odvjetnik: "Kako da izruče čovjeka koji odgovara za djela od 2004. do 2015., na temelju ugovora iz 2014. godine?" Zdravko Mamić i njegov odvjetnik (Foto: STR-2222/PIXSELL) Odvjetnik Zdravka Mamića: ''Nema uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj. To je okončano''

"Danas su policijski službenici Ravnateljstva policije iz Švicarske u Hrvatsku proveli izručenje državljanina Crne Gore (1959.), a zbog provođenja kaznenog postupka za počinjeno kazneno djelo u sastavu zločinačkog udruženja u svezi neovlaštene proizvodnje i prometa drogama (Predstavljeni rezultati kriminalističkog istraživanja kodnog naziva „FAMILIA“).

Osoba je predana u Zatvor u Zagrebu. Dvojica supočinitelja, državljanin Češke (1972.) i državljanina Hrvatske (1983.), izručeni su ranije tijekom listopada i studenog", naveo je MUP u priopćenju.

Kriminalističko istraživanje kodnog imena FAMILIA započelo je krajem 2017. na inicijativu Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), temeljem raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u države Europe, uključujući i Hrvatsku. Identificirana je dobro organizirana kriminalna skupina (OCG), dio takozvanog Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama Europske unije i svijeta.

Kriminalna skupina bavila se prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, kao i pranjem novca dobivenom tim krijumčarenjem.

MUP je krajem srpnja priopćio kako je u akciji uhićeno 16 osoba, 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) te 5 u Hong Kongu. Policija je u sklopu akcije zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je 2 milijuna eura u gotovini te skupocjenih predmeta u vrijednosti većoj od milijun eura (visoko kvalitetni satovi, vozila).