Obavijesti Video Pretražite Navigacija
balkanski kartel

U velikoj međunarodnoj policijskoj akciji Familia uhićeni i Hrvati: Kriminalci pokušali prokrijumčariti više od tonu i pol čistog kokaina

Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr)
Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Kovač (Foto: Dnevnik.hr) Mario Kovač (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr) Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dražen Rastović (Foto: Dnevnik.hr) Dražen Rastović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Policijska akcija kodnog naziva Familia razotkrila je dobro uigrane kriminalce koji su pokušali prokrijumčariti više od tonu i pol čistog kokaina.

U akciji je uhićeno nekoliko hrvatskih državljana, a iza rešetaka su završila i dva ključna člana Balkanskog kartela.

Pročitajte i ovo Goran Lauš UPLETENO 10 OSOBA Voditelj odjela za droge objasnio kako se dilalo iz vrtića: "Sve su dogovarali telefonom i znali tko što treba činiti" Slika nije dostupna Međunarodna suradnja U akciji Dogma zaplijenjeno čak 368 kilograma kokaina

Akciju je pokrenuo PNUSKOK, a uz hrvatsku policiju sudjelovale su i srbijanska, češka, francuska, slovenska, talijanska i policija Hong Konga kao i agenti Frontexa, američke DEE i Euro-pola.

„Shvatili smo da nasuprot sebe nemamo samo jednu grupu kriminalaca koja distribuira drogu na širem zagrebačkom području i hrvatskom području, nego da se radi o jednoj međunarodnoj vrlo dobro organiziranoj konspirativnoj i financijski vrlo moćnoj organizaciji“, kaže Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a.

60 posto snabdjevenosti Europe vrše pripadnici balkanskog narko kartela. To znači veliki broj kriminalnih organizacija koje međusobno surađuju“, kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a. 

Kriminalističko istraživanje kodnog imena FAMILIA započelo je krajem 2017. na inicijativu Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), temeljem raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u države Europe, uključujući i Hrvatsku. Identificirana je dobro organizirana kriminalna skupina (OCG), dio takozvanog Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama Europske unije i svijeta. Kriminalna skupina bavila se prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, kao i pranjem novca dobivenom tim krijumčarenjem, pripćili su iz MUP-a.

Uhićeno je 16 osoba, 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) te 5 u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je 2 milijuna eura u gotovini te skupocjenih predmeta u vrijednosti većoj od milijun eura (visoko kvalitetni satovi, vozila).
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr  Aktualno Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj'' +0 Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj'' 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene