Policijska akcija kodnog naziva Familia razotkrila je dobro uigrane kriminalce koji su pokušali prokrijumčariti više od tonu i pol čistog kokaina.

Galerija


U akciji je uhićeno nekoliko hrvatskih državljana, a iza rešetaka su završila i dva ključna člana Balkanskog kartela.

Akciju je pokrenuo PNUSKOK, a uz hrvatsku policiju sudjelovale su i srbijanska, češka, francuska, slovenska, talijanska i policija Hong Konga kao i agenti Frontexa, američke DEE i Euro-pola.

„Shvatili smo da nasuprot sebe nemamo samo jednu grupu kriminalaca koja distribuira drogu na širem zagrebačkom području i hrvatskom području, nego da se radi o jednoj međunarodnoj vrlo dobro organiziranoj konspirativnoj i financijski vrlo moćnoj organizaciji“, kaže Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a.

60 posto snabdjevenosti Europe vrše pripadnici balkanskog narko kartela. To znači veliki broj kriminalnih organizacija koje međusobno surađuju“, kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a. 

Kriminalističko istraživanje kodnog imena FAMILIA započelo je krajem 2017. na inicijativu Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), temeljem raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u države Europe, uključujući i Hrvatsku. Identificirana je dobro organizirana kriminalna skupina (OCG), dio takozvanog Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama Europske unije i svijeta. Kriminalna skupina bavila se prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, kao i pranjem novca dobivenom tim krijumčarenjem, pripćili su iz MUP-a.

Uhićeno je 16 osoba, 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) te 5 u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je 2 milijuna eura u gotovini te skupocjenih predmeta u vrijednosti većoj od milijun eura (visoko kvalitetni satovi, vozila).
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr 

Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj''