Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Gruntovec': Zbog mita uhićene 22 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i dvije osobe osumnjičene za davanje mita i protuzakonito posredovanje u zagrebačkoj i zaprešićkoj gruntovnici, među kojima su službenici zemljišno-knjižnih odjela, odvjetnici i jedan službenik Državnog odvjetništva uhićeni su jučer u akciji "Gruntovec".

Izvijestili su to jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelji USKOK-a i policije Dinko Cvitan i Marijan Benko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gruntovec': U pritvoru zadržano 13 uhićenika Slika nije dostupna Slučaj 'Gruntovec': Uhićeni na ispitivanju

Cvitan je akciju ocijenio iznimno značajnom, iako su počinitelji službenici i iako se ne radi o velikim novčanim iznosima koje su kao mito primali za zemišljno-knjižne upise. 

Riječ je o iznosima od nekoliko stotina kuna, pa do 3500 eura, no indicije govore da je upis predmeta stajao i po 5000 eura.

Cvitan je rekao da uhićenjima nije završena akcija "Gruntovec" te da je u tijeku još nekoliko akcija suzbijanja korupcije.

Akcija je pokrenuta prije godinu dana, a kulminirala je jučer ujutro uhićenjem osumnjičenih, pretragama stanova, odvjetničkih ureda, automobila, gruntovnica u Zagrebu i Zaprešiću te ureda DORH-ovog službenika, pri čemu je oduzeta veća količina dokumentacije i računala.

Benko je rekao da su u akciji, u kojoj je sudjelovalo 70 policajaca, uhićena trojica zagrebačkih odvjetnika, šest službenika gruntovnica i službenik Općinskog suda u Zagrebu te po jedan službenik DORH-a i Općinskog suda u Zaprešiću.

Uhićeno je i desetero građana, korisnika usluga i pomagača, a za još trojicom se traga.

Čelnici USKOK-a i policije nisu željeli otkriti identitet uhićenih službenika ni poslove na kojima rade, no neslužbeno se doznaje da su uhićeni odvjetnici Anđelo Miloš i Alen Blagajac.

Cvitan je za službenika DORH-a rekao da je davao mito, ali da to nije imalo nikakve veze s njegovim radnim mjestom.

Očekuje se da će u četvrtak poslijepodne uhićeni biti privedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda.

U USKOK-u kažu da su na tri načina izigravali zakon - upisom stvarnih zaloga kao osiguranja vraćanja kredita dobivenih od banaka radi smanjivanja interkalarnih kamata, izradom fiktivnih ugovora radi prikazivanja upisa hitnim te preslikavanjem i davanjem spisa na uvid neovlaštenim osobama. 

Za sve te usluge primljene su razne korisiti i iznosi mita.

Sumnjiče se za kaznena djela protiv službene dužnosti, prije svega primanja i davanja mita i nezakonitog posredovanja, odnosno trgovanja utjecajem.

Osim kriminalističke obrade u tijeku je i financijska istraga jer
postoji velika vjerojatnost da su neke od osoba stekle priličnu
imovinsku korist, a USKOK će zatražiti i nadzor na radom zagrebačke i zaprešićke gruntovnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene