Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tamarilo, pepino, granadila, marakuja, phisalis, casano – pitate se što je to? Danas u Dnevniku upoznajte Ivana Šuloga, čovjeka koji sa suprugom Martinom u Hrvatskoj proizvodi više od 30 vrsta egzotičnog voća i povrća.


Više od devedeset posto proizvodnje završi na europskim stolovima jer egzotično voće koje dolazi iz Hrvatske ima bolji okus i izgleda od istog tog voća proizvedenog u zemljama iz kojih to voće originalno dolazi. Kako je to moguće? Ivan objašnjava:

Vezani članci Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali" Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Korona iznjedrila i pravi hit: Doznajte kako do svježeg voća i povrća na vlastitom balkonu. I to dvaput brže nego u klasičnom vrtu

'Ono što mi danas uberemo sutra isporučujemo što konkurencija ne može. Ako proizvod dolazi iz Novog Zelanda on mora putovati brodom mjesec dana. Mi voće i povrće beremo kad je zrelo, pa su okusom superiorni nad voćem i povrćem koje se bere zeleno i dolazi poluzrelo, bez okusa i mirisa. Naši su partneri to prepoznali'.

S obzirom da potražnju više ne mogu sami utažiti, surađuju sa sve više kooperanata diljem Hrvatske kojima garantiraju siguran otkup i cijenu pa svoj uspjeh zapravo šire i drugima. Za egzotično voće i povrće nema dogovorenih kvota, nema carine pri izvozu u EU, a zarada može biti puno viša nego kod klasične poljoprivrede.

Cijelu reportažu pogledajte večeras u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.