Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvene karijere

Helena i Željka su budućnost hrvatske znanosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlade studentice i zaposlenice Instituta Ruđer Bošković, Helena Bilandžija i Željka Fiket, među dobitnicama su ovogodišnje stipendije "Za žene u znanosti". Novčanu nagradu potrošit će na putovanja, a ono što ostane uložit će u razvoj znanosti.

Biologinja Helena i geologinja Željka svoju znanstvenu karijeru grade istraživanjem podzemnih vrsta, odnosno stupnja zagađenosti mora.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 4 Oglasili se Grad i Ured predsjednika FOTO/VIDEO Drama na Pantovčaku: Aktiviralo se klizište Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Na koji način su se živi organizmi prilagodili životu u podzemlju, u svom radu pokušava doznati biologinja Helena. "Kad uđemo u spilju počinje potraga za životinjama. one su uglavnom rijetke, to je onda obično nekoliko sati, na koljenima, okretanja kamenja i sakupljanja faune", kaže Helena. Najponosnija je na otkriće brojnih novih životinjskih vrsta.

>> Knjiguljica - hit među djecom!

"To su recimo podzemna spužva, školjkaš, cjevaš, također kod nas živi jedini podzemni kralješak u europi, to je čovječja ribica. Mi smo ovdje najbogatiji po broju vrsta i različitim tipovima životinja koje su se prilagodile životu u podzemlju", dodaje Helena.

Njezina kolegica, geologinja Željka, istražila je kako čovjek i priroda utječu na podmorje novigradskog mora. "Time se dobivaju smjernice za daljnja istraživanja i nekakve planove ili akcije koje treba poduzeti ili ne, ali kažem novigradsko more je za sada jedan relativno čist sustav", kaže Željka.

Helena i Željka za sebe kažu da su predvodnice novog vala mladih hrvatskih znanstvenika. Dovršavaju doktorate, a kao poticaj za predanost svom poslu, nagrađene su stipendijom projekta "Za žene u znanosti."

"Osjećaj je bio stvarno predivan, bilo je 60 kandidatkinja i ja se nisam nadala osvojiti nagradu, i bila sam jako sretna i iz financijskog razloga, ali i to je bilo nekakvo priznanje mom radu i trudu", smatra Helena.

"Nisam prvo vjerovala kad su me nazvali, tako da je bio prekrasan osjećaj i sve skupa što je slijedilo nakon toga", dodaje Željka.

Slijedila su stručna usavršavanja u Francuskoj i SAD-u. Ipak, svoju, nedvojbeno uspješnu karijeru, gradit će u Hrvatskoj i pripisati joj brojna znanstvena otkrića. Želimo im još puno uspjeha, a uspješne priče nastavite pratiti u našoj redovitoj rubrici Bolja Hrvatska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene