Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade studentice i zaposlenice Instituta Ruđer Bošković, Helena Bilandžija i Željka Fiket, među dobitnicama su ovogodišnje stipendije "Za žene u znanosti". Novčanu nagradu potrošit će na putovanja, a ono što ostane uložit će u razvoj znanosti.


Biologinja Helena i geologinja Željka svoju znanstvenu karijeru grade istraživanjem podzemnih vrsta, odnosno stupnja zagađenosti mora.

Vezani članci Slika nije dostupna Među mladim kolegama, u Hrvatskoj joj nema ravne! Slika nije dostupna Iva Tolić: Hrvatica među TOP 40 najboljih biologa svijeta!

Na koji način su se živi organizmi prilagodili životu u podzemlju, u svom radu pokušava doznati biologinja Helena. "Kad uđemo u spilju počinje potraga za životinjama. one su uglavnom rijetke, to je onda obično nekoliko sati, na koljenima, okretanja kamenja i sakupljanja faune", kaže Helena. Najponosnija je na otkriće brojnih novih životinjskih vrsta.

>> Knjiguljica - hit među djecom!

"To su recimo podzemna spužva, školjkaš, cjevaš, također kod nas živi jedini podzemni kralješak u europi, to je čovječja ribica. Mi smo ovdje najbogatiji po broju vrsta i različitim tipovima životinja koje su se prilagodile životu u podzemlju", dodaje Helena.

Njezina kolegica, geologinja Željka, istražila je kako čovjek i priroda utječu na podmorje novigradskog mora. "Time se dobivaju smjernice za daljnja istraživanja i nekakve planove ili akcije koje treba poduzeti ili ne, ali kažem novigradsko more je za sada jedan relativno čist sustav", kaže Željka.

Helena i Željka za sebe kažu da su predvodnice novog vala mladih hrvatskih znanstvenika. Dovršavaju doktorate, a kao poticaj za predanost svom poslu, nagrađene su stipendijom projekta "Za žene u znanosti."

"Osjećaj je bio stvarno predivan, bilo je 60 kandidatkinja i ja se nisam nadala osvojiti nagradu, i bila sam jako sretna i iz financijskog razloga, ali i to je bilo nekakvo priznanje mom radu i trudu", smatra Helena.

"Nisam prvo vjerovala kad su me nazvali, tako da je bio prekrasan osjećaj i sve skupa što je slijedilo nakon toga", dodaje Željka.

Slijedila su stručna usavršavanja u Francuskoj i SAD-u. Ipak, svoju, nedvojbeno uspješnu karijeru, gradit će u Hrvatskoj i pripisati joj brojna znanstvena otkrića. Želimo im još puno uspjeha, a uspješne priče nastavite pratiti u našoj redovitoj rubrici Bolja Hrvatska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook