Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moderno izdanje ikone za 75. rođendan

BMW 328 Hommage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine, BMW 328-ica slavi 75. rođendan i prizvođač je pripremio vrlo posebni konceptni automobil u čast jednoj od najvećih ikona ove tvrtke. Ovaj ultra-ultra-laki sportski automobil nazvali su BMW 328 Hommage, a izrađen je sa željom da bude odraz istih principa na kojima se temeljio izvorni 328 model.

Do dana današnjeg, BMW 328 i dalje drži rekord u kategoriji najveće prosječne brzine na Mille Miglia stazi, a 2010. godine odnio je pobjedu na povijesnom oživotvorenju ove utrke (Mille Miglia -tisuću milja, je 'endurance' utrka na otvorenim cestama Italije od 1927 do 1957). Ovaj BMW model održavao je prosječnu brzinu od 166 km/h što je fenomenalno ako se prisjetimo da se radi o 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća. Taj automobil, BMW 328, prava je legenda u automobilističkom svijetu a ujedno je i odabran za jedan od 25 najboljih automobila stoljeća.

Pročitajte i ovo Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe" Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

Novi BMW 328 Hommage koncept preuzeo je karakter izvornog vozila iz tog vremena i primjenio ga u današnje moderne okvire. Ovo je svojevrstan prozor u vrijeme koji otkriva kako bi dizajneri tog vremena, Fritz Fiedler i Rudolf Schleicher, dizajnirali BMW 328 da žive u današnje doba i da na raspolaganju imaju današnju modernu tehnologiju.


Automobili također dijele i isti dizajnerski jezik. Izvorni 328 bio je jedan od prvih BMW-a koji su imali sada već legendarne i karakteristične duple 'bubrege' na prednjoj masci. Otvori za zrak na prednjoj masci koncepta vjerojatno su najprominentniji detalj na 328 Hommage modelu. Straga, specifični svjetlosni sklopovi vizualno uokviruju inače širok stražnji kraj karakterističan za oba modela.
Karl Baumer,

izvršni direktor BMW Group Classica izjavio je: 'S BMW 328 Hommage modelom, želimo odati počast strasti i inovativnosti osoba koje su stvorile BMW 328. Oni su stvorili ikonu koja je obilježila prekretnicu u povijesti automobilizma'.

BMW je otkrio da konceptni model pod haubom sakriva 3.0-litreni šesterocilindrični motor, iako su se najviše usmjerili na informacije koje se odnose na ultra-laku konstrukciju BMW 328 Hommage modela. Naime, masa koncepta iznosi svega 782 kilograma što je bilo moguće obilnim korištenjem karbonski ojačane plastike ili CFRP-a. Gdje god su dizajneri mogli primjeniti CFRP prilikom izrade koncepta, pobrinuli su se da i mi to vidimo.

Vizualno gledajući, BMW 328 Hommage je fenomenalni koncept. Ovo nije prvi put da nas je BMW iznenadio prelijepim konceptom. Mrak!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene