Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 1
Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 1 Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump porazio je novoizabranog predsjednika Joea Bidena u saveznoj državi Aljasci, objavio je u srijedu institut Edison Research, a rebublikanci su pobjedom u toj državi očuvali većinu u Senatu.


Trump tek treba priznati rezultat predsjedničkih izbora, četiri dana nakon što je institut obznanio da je Biden prešao prag od 270 elektorskih glasova, potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trumpu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. studenoga. Republikanci su u Aljasci u srijedu očuvali većinu u Senatu gdje sada imaju 50 senatora. Dan Sullivan, koji je bio senator i u prošlom sazivu, ponovno je na Aljasci izabran s 57 posto glasova, prema projekcijama televizija CNN i NBC.

Republikanci time imaju 50 mjesta, a demokrati 48 u Senatu od 100 mjesta, a dva mjesta moraju ju se popuniti na izborima 5. siječnja u Georgiji. Demokrati bi trebali osvojiti ta dva mjesta u Georgiji te se u broju izjednačiti s republikancima kako bi Joeu Bidenu omogućili više prostora za političko djelovanje jer bi u tom slučaju glas potpredsjednice Kamale Harris presudio u slučaju neriješenosti 50-50.

Nijedan zakon se ne donosi bez Senata

Nijedan zakon u Sjedinjenim Državama ne može se donijeti bez Senata koji ima ovlasti potvrđivati nominacije predsjednika: ministre, veleposlanike, suce, među njima i one u Vrhovnom sudu. Ako Senat ostane u većinskim rukama republikanaca, Joe Biden koji je i sam bio senator tijekom 36 godina, morat će uložiti sve svoje vještine dijaloga i pregovarača.

Sullivan (55), pobijedio je Ala Grossa, neovisnog kandidata koji se natjecao kao demokrat i u kojem su demokrati vidjeli potencijal da ugrabe republikansko mjesto. Nakon što republikanski senator Thom Tillis ponovno izabran u Sjevernoj Karolini, Sullivanova pobjeda sada sve nade demokrata stavlja na izbore 5. siječnja u Georgiji.

Biden je premašio 270 elektorskih glasova potrebnih da porazi republikanca Donalda Trumpa koji odbija prihvatiti poraz i pokreće niz optužbi za pronevjeru glasova. Demokrati su osvojili republikanska mjesta u Arizoni i Coloradu prošli tjedan no izgubili su mjesto u Alabami.

U Georgiji će se početkom siječnja natjecati republikanci David Perdue i Kelly Loeffleri, a demokratske obje branit će Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Georgia naredila ponovno brojanje glasova

Državni tajnik savezne države Georgije naredio je da se ponovno ručno prebroje svi glasovi na predsjedničkim izborima, budući da je razlika između dosadašnjeg i novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa i Joea Bidena samo 14.111 glasova.

Bidenu ne treba Georgia u kojoj vodi da bi pobijedio na izborima. Prešao je potrebnih 270 elektora kada je u subotu proglašena njegova pobjeda u Pennsylvaniji. "S tako malom razlikom, to traži puno ponovno prebrojavanje glasova u svakom okrugu. To će pomoći u izgradnji povjerenja", rekao je Brad Raffensperger na press konferenciji u srijedu.

Rekao je da je u toj državi glasalo oko 5 milijuna ljudi. "Ova trka može imati nacionalnu važnost, nacionalno značenje", rekao je. Georgia bi mogla postati važna tek kada bi se rezultat i u drugim državama promijenio, što je malo vjerojatno, ocjenjuje agencija dpa.

Pentagon (Foto: Arhiva/AFP) Pljušte ostavke u Pentagonu nakon Trumpove Twitter-smjene: Odstupila tri najviša dužnosnika, znaju se i zamjene

Joe Biden Biden se oglasio o Trumpovu odbijanju da prizna poraz: "Iskreno, mislim da je to sramotno"

Trump tvrdi da su mu izbori ukradeni, a njegovi odvjetnici dosad su izgubili tužbe na sudovima koje su uložili nakon izbora te ne mogu pronaći dokaze za prevaru.

Biden u međuvremenu ide dalje s tranzicijom, bez obzira što ne nailazi ni na kakvu suradnju Trumpove administracije .