Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Odbijanje Donalda Trumpa da prizna poraz na predsjedničkim izborima je sramotno, ali neće imati velikog utjecaja na tranziciju vlasti, izjavio je u utorak novoizabrani američki predsjednik Joe Biden.


"Iskreno, mislim da je to sramotno", rekao je Biden novinarima o stajalištu republikanskog predsjednika. "Činjenica da republikanci ne žele priznati da smo mi pobijedili nema puno utjecaja na naš program tranzicije i ono što smo kadri poduzeti od danas do 20. siječnja", ocijenio je.

Vezani članci Donald Trump Donald Trump otvoreno spominje kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine Donald Trump Trump ne odustaje: Njegovi odvjetnici od suda traže da ga proglasi pobjednikom u Pennsylvaniji

"Započeli smo tranziciju, ona je u tijeku", rekao je i dodao da radi na sastavu svoje buduće administracije koja će, kako je rekao, "bez obzira na sve preuzeti vlast 20. siječnja 2021."

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u utorak podržao stajalište Donalda Trumpa i također odbio priznati Bidenovu pobjedu. Najavio je glatku tranziciju prema "drugoj Trumpovoj administraciji".

Republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prijevarama na koje upozorava.

"Nema nikakvog dokaza optužbi državnog tajnika Pompea", izjavio je u utorak Biden.