Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratka biografija

Tko je Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a? Privatni život najstarijeg američkog predsjednika obilježile su brojne tragedije

Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Joe Biden (Foto: AFP) Joe Biden (Foto: AFP) Foto: Afp Joe Biden Joe Biden Foto: DNEVNIK.hr +0 Joe Biden u Iowi (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/3 >>
Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a, postao je najstariji američki vođa. Na njegovoj današnjoj inauguraciji bit će 25.000 pripadnika Nacionalne garde. Donosimo vam njegovu kratku biografiju.

- Rođen 20. studenoga 1942. (dob 78 godina), Scranton, Pennsylvania

- Kao dječak imao je problema s mucanjem

- Obitelj: Supruga Jill Jacobs Biden (1977.- danas), od 1966. do 1972. u braku s Neiliom Hunter Biden, koja je poginula u prometnoj nesreći

- Djeca: Ashley (s Jill Biden), Naomi Christina, Robert Hunter, Joseph Robinette „Beauu“ III (s Neiliom Biden)

- Šest puta biran za senatora iz savezne države Delaware, prvi put izabran 1972.

- Obnašao dužnost 47. potpredsjednika SAD-a za vrijeme mandata Baracka Obame

- Drugi je američki predsjednik koji se deklarira kao katolik, nakon Johna F. Kennedyja

- Kandidat demokrata smatra kako se može nasloniti na ostavštinu Baracka Obame i ujediniti zemlju u izazovnim vremenima

- U dobi od 78 godina postao je najstariji predsjednik u povijesti SAD-a

Joe Biden je u američkom političkom  životu prisutan već pola stoljeća te se, stavljajući naglasak na svoje iskustvo u politici, nastoji pokazati kao čvrsta i stabilna ruka u vremenu punom nesigurnosti.

Nakon izbijanja koronakrize u SAD-u tražio je načine kako bi birače uvjerio da je on idealan glavni zapovjednik čije bi se preporuke temeljile na savjetima zdravstvenih i ekonomskih stručnjaka. Te preporuke uključuju široku dostupnost besplatnih testova na koronavirus. Izjavio je i kako bi cijepljenje protiv koronavirusa također trebalo biti besplatno. Uz koronavirusna ograničenja, njegovu će inauguraciju štititi 25.000 pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu SAD-a kako bi se izbjegli mogući neredi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodič kroz američke izbore Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbori 3. studenog Biden i Trump sukobili se u odvojenoj "debati" oko odgovora na koronakrizu: "Ja sam predsjednik, ne mogu biti zatvoren u podrumu"

Oštro je kritizirao Trumpov odgovor na virus te ga optužio za presporu reakciju.

Služio je kao potpredsjednik SAD-a dok je administracija Baracka Obame pokušala progurati tzv. Obamacare, pa je tako briga o zdravstvu ostala njegov najvažniji fokus, piše New York Times

Obiteljske tragedije

U brojnim nastupima isticao je kako pitanje zdravstvene skrbi doživljava vrlo osobno i to u kontekstu tragedija koje su zadesile njegovu obitelj. Prvu suprugu i tek rođenu kćer izgubio je u automobilskoj nesreći, a njegov sin Beau Biden umro je od raka mozga.

Desetljećima je služio u Senatu, čvrsto vjeruje u dvostranačje i pružanje ruke republikancima, čak i u trenucima kad njegovi stranački kolege ne vide partnere za suradnju na drugoj strani.

Prijateljstvo s Obamom

Strastveno govori o potvrđivanju i obrani američke uloge vođe na globalnoj pozornici.

U njegovoj kampanji veliku ulogu ima Barack Obama, s kojim je stvorio bliski odnos tijekom zajedničke vladavine. Često spominje prijateljstvo s Obamom, kao i suradnju na projektima vezanima za zdravstvenu skrb i vanjsku politiku.

Ako Donaldu Trumpu omogućimo osam godina u Bijeloj kući, on će zauvijek i iz temelja promijeniti karakter ovog naroda i ono što jesmo, a ja ne mogu samo stajati sa strane i promatrati kako se to događa.

Inauguraciju Joea Bidena donose Dnevnik Nove TV i portal DNEVNIK.hr

Amerika danas i službeno dobiva novog, 46. predsjednika, a njezin novi lider Joe Biden prisegnut će na dužnost u specifičnim okolnostima – u pustom gradu i pod strogim sigurnosnim obručem. Inauguraciju, koja će po mnogočemu biti drugačija od dosadašnjih, već od 16:30 prenosit će portal DNEVNIK.hr, a slikom uživo u Washingtonu bit će i večerašnji Dnevnik Nove TV u sklopu specijalnog tematskog bloka. S mjesta događaja javljat će se dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, dok će povijesni događaj u studiju sa Sabinom Tandarom Knezović komentirati novinarka, urednica vanjske politike i komentatorica Nove TV Ivana Petrović te gosti: bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović i stručnjak za sigurnost Goran Akrap. Gledatelje u sklopu inauguracijskog bloka očekuje prijenos ceremonije uživo, ali i zanimljivi prilozi koji dubinski analiziraju ostavštinu Donalda Trumpa nasljedniku Joeu Bidenu, prioritete SAD-a na čelu s predsjednikom demokratom te ljude koji će biti ključni za donošenje odluka koje utječu na čitavu međunarodnu zajednicu.
Dnevnik Nove TV pratite večeras u 19:15.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene