Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li se pripremili za koncert Novih fosila koji će se održati u četvrtak od 20 sati u Ciboni? Ukoliko ne idete u Cibonu, ovaj povratnički koncert možete gledati UŽIVO na našem portalu Dnevnik.hr. Budite uz nas i uživajte.


Novi fosili osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspjehe bilježe 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića. Te godine, stiže i poziv za najznačajniji festival u Splitu. Pjesma koju tamo lansiraju, "Diridonda", postaje odmah hit u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, a ohrabreni tim uspjehom mladići odlučuju raditi još upornije. Rajko Dujmić ubrzo se iskazuje kao izvanredni kompozitor i grupa ubire festivalske nagrade i priznanja krititke na praktično svim festivalima, a zapaženi su i na inozemnim natjecanjima.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte spot Novih fosila 'Lagano, lagano' Slika nije dostupna Zrinka Cvitešić: Ja sam štreber!

Novi fosili postaju najpopularnija grupa ovih prostora, primaju Estradnu nagradu, nekoliko godina plebiscitarno su izglasani kao 'grupa godine'. Na svim koncertima nastupaju isključivo s vlastitim programom. U tom periodu izlazi oko 15 single ploča i šest LP ploča. Grupa ne zanemaruje ni koncertnu aktivnost, odnosno kontakt s publikom. Slijede mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, Americi, Kanadi i nekim zemljama Europe.

Godine 1983. godine dotadašnju vokalnu solisticu, Đurđicu Barlović, zamjenjuje Sanja Doležal donoseći grupi svojom mladošću injekciju vedrine, radosti i novog entuzijazma. Ova postava realizirala je nekoliko LP ploča s najvišim mogućim nakladama u tadašnjoj pop diskografiji.

Godine 1987. Novi fosili predstavljaju Jugoslaviju na Eurovizijskom natjecanju, s pjesmom 'Ja sam za ples' i osvajaju četvrto mjesto. Singl s pjesmom objavljen je u devet europskih zemalja.

U listopadu 2001. objavili su prekid suradnje nakon 30 godina postojanja, a ovih dana uslijedit će i velika povratnička turneja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju