Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Automobil Alfa Romeo koji je pripadao nekadašnjem talijanskom diktatoru Benitu Mussoloniju prodan je u Velikoj Britaniji za 550.000 funti (oko 5,2 milijuna kuna).


'Ta je cijena postignuta ipak više zahvaljujući povijesti ovog trkaćeg automobila i jedinstvenom dizajnu nego njegovoj povezanosti s Mussolinijem', izjavio je glasnogovornik aukcionarske kuće H&H Classic Auctions u Londonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Fiat 124 Spider s turbo motorom Alfe 4C? Slika nije dostupna Alfa Romeo službeno potvrdila premijeru nove limuzine za 24. lipanj

Film sačuvan iz Mussolinijeva vremena prikazuje fašističkog diktatora za volanom automobila proizvedenog 1935. dok mu pristaše kliču.

Krajem veljače jedan je talijanski ljubitelj automobila na dražbi ponudio gotovo 600.000 eura za Mussolinijev crveni Alfa Romeo. Raniji, nepoznati vlasnik nije međutim pristao na taj iznos, a cijena za koju je napokon prodan još je uvijek niža od 800.000 funti na koliko ga je bila procijenila aukcionarska kuća.

Kupac je britanski kolekcionar koji želi ostati anoniman, priopćio je H&H Classic Auctions. Novi je vlasnik kupio automobil kako bi se dokopao sigurnog startnog mjesta novog izdanja tradicionalne talijanske utrke 'Tisuću milja'.

U toj utrci prednost sudjelovanja imaju automobili koji su sudjelovali u utrkama između 1927. i 1957. Mussolinijev vozač Ercole Baratto osvojio je 1936. četvrto mjesto upravo s ovim automobilom.