Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrlo rijetko i potpuno neoštećeno prvo izdanje Shakespeareovih sabranih djela, općenito smatrano za najvažniju knjigu engleskog jezika, prodano je na aukciji u Londonu za 5,2 milijuna dolara.


Knjigu, još uvijek u originalnom ovitku iz 17. stoljeća, je na aukciji u Sotheby'su kupila londonska trgovina rijetkim knjigama Simon Finch Rare Books.

Vezani članci Ilustracija Tri su osobe izbodene nožem: Žrtve prebačene u bolnicu, policija na ulicama Ivana Petrović Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II., otkrila je i na čemu je upravo kraljica inzistirala: "Priprema je trajala deset godina"

Knjiga je jedna od 40-ak kompletnih kopija za koje se zna i jedna od nekoliko, koje su u privatnim rukama. Njezina se vrijednost procjenjuje između 4,6 i 6,4 milijuna dolara, a prije licitacije se za nju očekivalo od 2,5 do 3,5 milijuna dolara.

Naslovljeno kao Komedije, povijesne drame i tragedije gosp. Williama Shakespearea, prvo izdanje otisnuto je 1623., sedam godina nakon Shakespeareove smrti.

U njemu je objavljeno 36 drama, od kojih je 18, uključujući Macbetha i Kako vam drago, objavljeno po prvi put. Znanstvenici kažu da bi bez objavljivanja u knjizi većina tih djela bila najvjerojatnije izgubljena.

Od 750 primjeraka Prvog izdanja, preživjela je oko trećina, iako su mnogi tijekom godina pogubili neke stranice. Sve se, osim nekoliko primjeraka, nalaze u muzejima, na sveučilištima ili knjižnicama, objavio je Shoteby's.

- Gotovo kompletne kopije Prvog izdanja u zadnje vrijeme nisu dolazile na tržište. Službeno se zna za samo još jedan primjerak koji se nalazi u privatnim rukama, rekao je Peter Selley, Shotheby'sov stručnjak za englesku književnost.

Godine 2001. je Paul Allen, milijarder iz Microsofta, kupio Prvo izdanje u njujorškom Christie'su za 6.166.000 dolara.

Knjigu licitiranu u Londonu prodao je upravni odbor Knjižnice dr. Williamsa, privatne londonske knjižnice utemeljene početkom 18. stoljeća prema oporuci Daniela Williamsa, ministra u tadašnjoj britanskoj vladi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju