Rekordnih 1.683 gitarista svih životnih dobi i iz svih krajeva svijeta sudjelovalo je u izvođenju hita grupe Deep Purple "Smoke on the Water".


Neki su doputovali iz Kalifornije, a neki čak iz Njemačke kako bi prisustvovali obaranju rekorda u simultanom izvođenju iste pjesme, a koji je 1994. postavljen u Vancouveru u British Columbiji. Tada je istu pjesmu odsviralo 1.323 ljudi. 

Vezani članci Slika nije dostupna Još malo, još malo: Deep Purple u Domu sportova! Slika nije dostupna Ian Gillan: Hrvati su inteligentna publika

"Bilo je cool vidjeti malu djecu i ljude koji sviraju cijeli svoj život kako sviraju zajedno, a sigurna sam da je bilo i ljudi kao ja koji su pjesmu naučili tek prije nekoliko dana", rekla je studentica sa Sveučilišta u Kansasu Autumn McPherson. 

Jedan od sudionika, John Cardona iz Kalifornije, ponio je i posebne olovke kako bi mu se svi sudionici potpisali na gitaru. 

"To je gitara na kojoj sam učio svirati. Kada sam dolazio ovdje nije bila ništa posebno, no sada mi je vrlo vrijedna", rekao je 41-godišnjak.