Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Legendarni vokal hard rock institucije Deep Purple objavio je solo album 'One Eye to Morocco'. Gillan je svoje kontemplacije o svježem paketu vlastitih pjesama, ali i o još koječemu, bio spreman dati na uvid posjetiteljima Dnevnika.hr.


Vjerojatno najbolji vokal u povijesti rock glazbe, bio je u dragovoljnoj karanteni prije koncerta u Pragu. Nakon svirke je Deep Purple letio u Argentinu i 65-godišnji veteran zahtijevao je velike količine mira, tišine i samoće. Možda se upravo zbog dosade razdragano i neočekivano prijateljski nastrojen javio na naš dogovoreni telefonski poziv u sobu hotela Mandarin Oriental.

Vezani članci Sanja Jurišić Sanja Jurišić opisala kako izgleda rad u dopisništvu: "Jedan dan pratiš premijera, drugi dan trčiš za ovcama u Lici" Princ Harry, Meghan Markle Clarkson otvoreno izvrijeđao Meghan Markle, zbog nje je stao u obranu kolege kojeg inače ne podnosi!

Povod intervjuu bio je njegov novi solo album 'One Eye to Morocco', no kome zaista treba konkretan razlog za petnaest minuta razgovora s čovjekom koji od 1969., s manjim prekidima, stoji pred mikrofonom u najvećem hard rock bendu svih vremena. Danas je nemoguće procijeniti koliko je Deep Purple, zajedno s Led Zeppelinom i Black Sabbathom, izravno i neizravno utjecao na sve pravce suvremene rock scene.

Nakon svega, Ian Gillan i dalje ima volju na kojoj bi mu pozavidjeli i mnogo mlađe kolege. Deep Purple govoto da i ne prestaje s turnejama, a Gillan je uspio objaviti još jedan solo album 'One Eye to Morocco'. - Sve te pjesme nastale su prije četiri, pet godina. Ustvari, sve je to plod zabave, jednog sessiona koji smo odradili moj dugogodišnji suradnik Steve Morris i ja. Imali smo valjda previše slobodnog vremena - objasnio je Ian Gillan na početku razgovora.

I sad ste shvatili da bi se tu zabavu moglo i unovčiti?
Godinama su te pjesme bile spremljene i gotovo zaboravljene. A onda nam se ukazala prilika da ih snimimo s vrhunskim muzičarima u Torontu. I to je to, 'One Eye to Morocco'...

Vi ste autor svih pjesama?
Ne, ja sam autor većine pjesama, uz Steveovu asistenciju. A pomogao nam je i Michael Jackson...

Michael Jackson?!
Ne, ne, ne onaj Michael Jackson, nego Michael Lee Jackson, gitarist s koji također povremeno surađujem već godinama.

Zašto onda te pjesme jednostavno niste dali za novi studijski album Deep Purplea?
Ha ha, zbilja bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi ostali iz Purplea reagirali da im to predložim. Deep Purple ne funkcionira na taj način. Grupa u studio obično ulazi bez ikakvog materijala, a nove pjesme nastaju na zajedničkim sessionima i improvizacijama. Dugo bi sad trajalo da objašnjavam zašto se članovi Purplea ne bi baš pomirili s činjenicom da su dobili gotove pjesme.

Nije ni morao objašnjavati, poznato je da je najveći problem grupe Deep Purple, od najdavnijih dana, bio kreativni sukob vrhunskih glazbenika, drugim riječima - rat egomanijaka. Upravo je to razlog zašto je Gillan na nekoliko godina napustio grupu. Iz istog je razloga bend ostavljao (pa mu se vraćao) basist Roger Glover, a danas u njemu nema gitariste Ritchieja Blackmorea i klavijaturiste Johna Lorda. U Purpleu danas vrijedi jedno sveto pravilo, a to je da se ničiji ego, zbog mira u kući, ne smije povrijediti. Zato se Gillan valjda na nekoliko mjeseci povukao u Varšavu, gdje je u miru radio na svojim pjesmama.

Album je nastao u židovskom kvartu u Varšavi, no u njegovom nazivu je Maroko. Zašto?
U Poljskoj za razroke ljude kažu da s jednim okom gledaju Maroko, a drugim Kavkaz. U nekakvim mojim promišljanjima, Kavkaz predstavlja moju želju za mirnim životom, a Maroko simbolizira lude provode vikendima.

Mislite li da je moguće da će taj album kupiti netko tko nije obožavatelj Deep Purplea?
Hm, zaista ne znam. Zasad su album preslušali samo moja obitelj i prijatelji. Pretpostavljam da bi odgovor na vaše pitanje mogao biti - da. Ali, nemoguće je zadovoljiti baš svakoga, vjerujem i da će neki fanovi Deep Purplea imati poneke zamjerke. Ne živim u zabludi da mogu udovoljiti svima.

Prije posljednjeg gostovanja Deep Purplea u Zagrebu, Roger Glover gorepotpisanom je novinaru priznao da grupa već dugo ne izvodu jednu od vlastitih 'himni', 'Child in Time', na izričito inzistiranje Iana Gillana. 'To je njegova odluka i mi tu ne možemo ništa. Čini se da mu ta pjesma šteti glasnicama', jadao se tada basist grupe. Upitati jednog od najvećih rock pjevača je li istina da postoji nešto što ne može otpjevati, značilo bi riskirati poklapanje slušalice. Ipak, čini se da je ego s godinama omekšao.

Zašto već godinama odbijate na koncertima pjevati 'Child in Time', pjesmu koju bi svaki Purpleov fan htio barem jednom čuti uživo?
Zadnji put kad sam je otpjevao, a bilo je to davno, završio sam u bolnici. To nikad nije bila pjesma, to je bila avantura s neizvjesnim završetkom. Kad sam bio mlad imao sam snage za 'povući', ali danas više nemam. To je za tri oktave više nego sve ostale pjesme iz repertoara Deep Purplea. Ako želite da vam jednom u Hrvatskoj otpjevam 'Child in Time', pripremite mi ambulantna kola. Mislim da imamo dovoljno dobrih pjesma i da bez jedne možemo.

Publika vam to očito ne zamjera, pogotovo hrvatska. Sjećate li se Zagreba, Splita...
Bili smo puno puta u Hrvatskoj i pamtim izrazito bučne, strastvene koncerte. Ono što posebno pamtim jest da sam u Hrvatskoj vodio iznimno zanimljive razgovore s lokalnim ljudima. Mislim da ste jako obrazovan i inteligentan narod.

Nedavno je u Zagrebu odličan koncert održao i Rtchie Blackmore. Jeste li ikad pogledali uživo njegov Blackmore's Night?
Ne, nemam prikladnu odjeću za njegov koncert.

Gillan je dobio pitanja o 'Child in Time' i Blackmoreu, i još je bio na liniji. No, intervju se posklizao tamo gdje bi se najmanje nadali...

Veliki ste nogometni fan. Za koji klub navijate?
Nekad sam fanatično navijao za engleskog trećeligaša Queens Park Rangers. No, danas se nogomet pretvorio u glupu igru koja mi se gadi. Nema tu više časti i poštenja, ostala je samo pohlepa, koja kod igrača uništava sav talent. Sad pratim ragbi.

Znači da niste pratili i nedavne oglede Hrvatske i Engleske?
Ne, gadi mi se gledati nogomet!

I to je bilo to. Ian Gillan je izgubio volju i više nije bio  razgovorljiv. Pametnome dosta. Kurtoaznim zahvalama razgovor je priveden kraju. Deep Purple planira aktualnu turneju okončati na ljeto u Libanonu, a zatim se povlače u studio. Ne treba ni sumnjati da će jedan promotivni koncert održati i kod nas, ako ih netko pozove. Na nama je samo da ostanemo - pametni.