Trogir je jedan od gradova na dalmatinskoj obali koji posjetitelje privlači prvenstveno svojom kulturno povijesnom baštinom, a tek potom suncem, morem i plažama.


Trogir administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se u Kaštelanskom zaljevu na tek dvadesetak kilometara udaljenosti od Splita.Grad Trogir smješten je na vrlo neobičnoj lokaciji, centar je na malenom otoku između kopna i otoka Čiova, a obale su spojene mostovima.

Vezani članci Ilustracija Balkan opet kao bure baruta: Bosna je na opasnom putu, Srbija i Hrvatska kao Putin u Ukrajini Ilustracija Znate li koji je važan povijesni događaj odredio sudbinu Hrvatske prije točno 31 godinu?

Iako trogirska rivijera broji više od 20 otočića, malenih mjestašca, te rtova s plažama i zaljevima, ono što većinu turista privlači u Trogir su njegova povijesna i kulturna važnost, te bogata baština. Stari je dio Trogira jedan od najbolje očuvanih romaničko-gotičkih gradova u centralnoj Europi.

>>Za ovim su hrvatskim otocima 'poludjeli' Šveđani!

Centar Trogira sam je po sebi najvrjedniji spomenik grada koji je 1997. godine uvršten na UNESCO-v popis spomenika svjetske kulturne baštine. Do danas je očuvana srednjovjekovna struktura starog grada s karakteristično raspoređenim ulicama i trgovima, te impresivnim sakralnim i svjetovnim građevinama. Očuvana je i većina zidina s gradskim vratima, koja vode na obalu i sa sjevernim vratima prema kopnu. Sačuvane su i kule na zidinama, a najpoznatija je Tvrđava Kamerlengo iz 14. stoljeća.

Najznačajnije građevine smjestile su se na glavnom gradskom trgu, u samom srcu Trogira.Katedrala svetog Lovre simbol je grada, a portal zapadnih vrata najpoznatiji je trogirski spomenik.Katedrala je izgrađena u 13. stoljeću, a portal je djelo Majstora Radovana, dalmatinskog kipara i arhitekta. Nekadašnji Knežev dvor, a danas Gradska vijećnica nalazi se na istočnoj strani trga, a preko puta nje smjestila se mala crkvica svete Marije. Gradska loža iz 15. stoljeća nekada je imala funkciju sudnice te je stoga ukrašena reljefima, skulpturama i natpisima o pravdi. Neposredno uz nju nalazi se crkva svetog Sebastijana s gradskim satom umjesto zvonika koja je izgrađena za spas od kuge te starohrvatska crkvica svete Barbare.

>>Hrvatska 2020. želi biti među 20 svjetskih turističkih velesila

Trogir se može pohvaliti i brojnim palačama poput one obitelji Garagnin i Fanfogne u kojoj se danas smjestio glavni gradski muzej. U sklopu njega nalazi se i bogata bibliografska zbirka obitelji Garagnin u kojoj je pronađen i čuveni zapis Pacta Conventa, dokaz o osnivanju Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva.

Uz južne zidine Trogira smjestio se i Samostan svetoga Nikole u kojemu benediktinske koludrice djeluju od njegovog osnutka u 11. stoljeću. U samostanu se nalazi i bogata zbirka umjetnina, a najznačajniji primjerak je Reljef Kairosa, starogrčkog boga. Otkriven je 1928. godine, a smatra se jednim od najljepših primjera grčke umjetnosti na ovim prostorima. Pretpostavlja se da datira iz 4. stoljeća prije Krista te da ga je neki putnik donio iz Grčke u Hrvatsku. Uz sve navedene, ali i brojne druge znamenitosti grada Trogira, šetnja njime je pravi kulturni užitak i zanimljivo otkrivanje povijesti.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju