Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biser Kaštelanskog zaljeva

Očaravajuća kulturna baština Trogira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trogir je jedan od gradova na dalmatinskoj obali koji posjetitelje privlači prvenstveno svojom kulturno povijesnom baštinom, a tek potom suncem, morem i plažama.

Trogir administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se u Kaštelanskom zaljevu na tek dvadesetak kilometara udaljenosti od Splita.Grad Trogir smješten je na vrlo neobičnoj lokaciji, centar je na malenom otoku između kopna i otoka Čiova, a obale su spojene mostovima.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Turistička elita u Londonu - 5 Veliki turistički sajam Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

Iako trogirska rivijera broji više od 20 otočića, malenih mjestašca, te rtova s plažama i zaljevima, ono što većinu turista privlači u Trogir su njegova povijesna i kulturna važnost, te bogata baština. Stari je dio Trogira jedan od najbolje očuvanih romaničko-gotičkih gradova u centralnoj Europi.

>>Za ovim su hrvatskim otocima 'poludjeli' Šveđani!

Centar Trogira sam je po sebi najvrjedniji spomenik grada koji je 1997. godine uvršten na UNESCO-v popis spomenika svjetske kulturne baštine. Do danas je očuvana srednjovjekovna struktura starog grada s karakteristično raspoređenim ulicama i trgovima, te impresivnim sakralnim i svjetovnim građevinama. Očuvana je i većina zidina s gradskim vratima, koja vode na obalu i sa sjevernim vratima prema kopnu. Sačuvane su i kule na zidinama, a najpoznatija je Tvrđava Kamerlengo iz 14. stoljeća.

Najznačajnije građevine smjestile su se na glavnom gradskom trgu, u samom srcu Trogira.Katedrala svetog Lovre simbol je grada, a portal zapadnih vrata najpoznatiji je trogirski spomenik.Katedrala je izgrađena u 13. stoljeću, a portal je djelo Majstora Radovana, dalmatinskog kipara i arhitekta. Nekadašnji Knežev dvor, a danas Gradska vijećnica nalazi se na istočnoj strani trga, a preko puta nje smjestila se mala crkvica svete Marije. Gradska loža iz 15. stoljeća nekada je imala funkciju sudnice te je stoga ukrašena reljefima, skulpturama i natpisima o pravdi. Neposredno uz nju nalazi se crkva svetog Sebastijana s gradskim satom umjesto zvonika koja je izgrađena za spas od kuge te starohrvatska crkvica svete Barbare.

>>Hrvatska 2020. želi biti među 20 svjetskih turističkih velesila

Trogir se može pohvaliti i brojnim palačama poput one obitelji Garagnin i Fanfogne u kojoj se danas smjestio glavni gradski muzej. U sklopu njega nalazi se i bogata bibliografska zbirka obitelji Garagnin u kojoj je pronađen i čuveni zapis Pacta Conventa, dokaz o osnivanju Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva.

Uz južne zidine Trogira smjestio se i Samostan svetoga Nikole u kojemu benediktinske koludrice djeluju od njegovog osnutka u 11. stoljeću. U samostanu se nalazi i bogata zbirka umjetnina, a najznačajniji primjerak je Reljef Kairosa, starogrčkog boga. Otkriven je 1928. godine, a smatra se jednim od najljepših primjera grčke umjetnosti na ovim prostorima. Pretpostavlja se da datira iz 4. stoljeća prije Krista te da ga je neki putnik donio iz Grčke u Hrvatsku. Uz sve navedene, ali i brojne druge znamenitosti grada Trogira, šetnja njime je pravi kulturni užitak i zanimljivo otkrivanje povijesti.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene