Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MUP-a NEMA ODGOVORA

Slučaj Josipa Ćelića: Je li bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije bio na dužnosti kad je uhvaćen u prebrzoj vožnji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv policajca koji je prokazao Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika glavnog ravnatelja policije, pokrenut je disciplinski postupak i kriminalističko istraživanje. Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od MUP-a traži odgovore.

Nedavno je, kako je doznao Dnevnik Nove TV, u alkoholiziranom stanju s ceste sletio šef PNUSKOK-a Alen Barta. Njegov slučaj MUP je ekspresno riješio. I za razliku od kolege Ćelića, ostao je na funkciji. Pitali smo zašto?

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Osvrnuo se i na Milanovića Božinović o migrantima koji dolaze u Hrvatsku: "Oni kod nas dobiju 20 eura. Nemamo miigrantski problem" Slika nije dostupna Traže reakciju Božinovića Načelnik nezakonito prešao granicu s kartonskom kutijom? Policajci zgroženi ispitivanjem sindikalista: "Ovo nije bilo ni u doba komunizma"

Alen Barta bio je alkoholiziran i doživio nesreću te prošao s prekršajem i disciplinskom kaznom. I dalje je na funkciji. Josip Ćelić zbog brze vožnje sam podnosi ostavku.

U MUP-u objašnjavaju da nije riječ o dvostrukim kriterijima. Razlika je u tome, tvrde, što je Barta o svemu obavijestio nadređene. "Prema njemu su, kao i prema svakom građaninu, podnijeti svi prekršajni nalozi. Budući da se radi o policijskom službeniku, prema njemu se postupalo i u odnosu na unutarnju stegu. Prema tadašnjem zamjeniku glavnog ravnatelja nije postupala unutarnja stega već je on sam iz osobnih razloga zatražio razrješenje s funkcije", kazala je Marina Mandić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ali i dalje ne otkrivaju ključnu stvar - je li Ćelić u trenutku prekršaja bio na dužnosti. "Vjerujte, stručni je tim u razgovoru s njim utvrdio sve relevantne okolnosti. Ali sama činjenica, kao što kažem, naglasak je bila provjera navoda koji su došli iz medija, a to je da je došlo do neprocesuiranja evidentiranog prekršaja", dodaje Mandić.

Ako je tadašnji zamjenik ravnatelja bio na dužnosti, tvrdi predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić, onda ga štiti zakon. "Ako je Ćelić za vrijeme posla počinio taj prometni prekršaj, on ima zaštitu Zakona o prometu na cestama koji dopušta brzinu veću od dopuštene policijskim službenicima u službi", smatra Puškarić i dodaje da je on "u tom trenutku trebao napisati izvješće i netko je to postupanje trebao opravdati".

U cijelu se priču upleo i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nije im jasno zašto se protiv zviždača koji je u javnost pustio snimku Ćelićeve vožnje provodi kriminalistička istraga i disciplinski postupak te temeljem kojih pravnih akata i na temelju koje pravne osnove su takve radnje poduzete prema predmetnom policijskom službeniku.

"Javno prokazivanje dopušteno je u taksativno navedenim slučajevima. Mi smo mišljenja da nijedan od navedenih slučajeva u ovom slučaju nije ispunjen", objasnila je Marina Mandić iz MUP-a.

Ni o slučaju Ćelić - prebrza vožnja, ni o slučaju Barta - pijan za volanom, javnost nije doznala od policije, već od medija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene