Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrdio mup

Pljušte ostavke u policiji: Nakon Ćelića ostavku podnijela još dva policijska šefa, nakon nadzora sumnja pala na čak petoricu policajaca

Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josip Čelić (Foto: Screenshot, Dnevnik.hr) Josip Čelić (Foto: Screenshot, Dnevnik.hr) Foto: Screenshot, Dnevnik.hr Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Josip Ćelić iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mjerač brzine (Foto: Dnevnik.hr) Mjerač brzine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Policajci za volanom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Josip Ćelić podnio je ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, ali dosad nije bio kažnjen. Formalno je Ćelić podnio zahtjev za premještaj iz osobnih razloga, koji mu je odobren. MUP je objavio da su ostavku podnio i šef zadarske prometne policije te načelnik PU krapinsko-zagorske.

Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić podnio je u ponedjeljak ostavku na to mjesto, potvrdio je i MUP, kao što je potvrđeno da su ostavke podnijeli i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnik Postaje prometne policije Zadar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODLUKA SUDA Otkriveno koju je to službenu zadaću obavljao bivši zamjenik ravnatelja policije Ćelić kad je jurio 111 km/h brže od dopuštenog Slika nije dostupna Nakon obrata u aferi Policijski sindikat nakon odluke suda da Ćelić nije kriv: "Zatražit ćemo ostavku ravnatelja policije zbog ove blamaže"

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina prošli tjedan je uputio stručni tim u PU zadarsku, a on mu je podnio izvješće u kojem, među ostalim, stoji da je utvrđeno da su policajci 12. ožujka, nakon utvrđenog prekršaja, Ćeliću izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila. Ćelić je zapisnik potpisao te su snimku prekršaja uredno evidentirali i pohranili.

Mađutim, utvrđeno je da nakon toga nije poduzeto ništa da bi se zamjenika glavnog ravnatelja policije kaznilo, već je to učinjeno tek nakon što je informacija objavljena u medijima

"Nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni", navodi MUP u priopćenju. 

Dodaje se da je utvrđeno da je snimka prekršaja pohranjena u službenim prostorijama nadležne policijske postaje, baš kao i svi ostali takvi videozapisi, pod rednim brojem nastanka te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena. 

Prebrzo vozio i šef krapinsko-zagorske policije

Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja.

Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.

Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“.

Zahtjevi za premještaj

Iz MUP-a dodaju da je Ćelić, koji je na dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja policije od srpnja 2019. godine, tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj prihvatio te je on s današnjim danom premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske (izabran na dužnosti u rujnu 2017. godine) također je tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj policije prihvatio te je premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto.

Jurio 166, a dozvoljeno 50

Ćelić je prošlog tjedna priznao da je vozio prebrzo te istaknuo da će, dokaže li mu se zataškavanje tog prometnog prekršaja, odmah podnijeti ostavku.

U ožujku ga je policijski presretač uhvatio kako vozi automobil brzinom od 166 km/h u mjestu gdje je brzina ograničena na 50 km/h.

Glavni ravnatelj policije rekao je tada da će posebno oformljen tim utvrditi sve činjenice vezane za slučaj njegova zamjenika. "Poruka je da stalno upozoravamo policijske službenike da se u službi i izvan službe moraju pridržavati svih pravila, posebno pravila u prometu", rekao je Milina te napomenuo da je donesen novi, stroži zakon o prometu, koji "vrijedi za sve".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je tom prilikom da po starom zakonu za prekršaj prijave mogu stići u roku od tri godine, a po novom u roku od 15 dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene