Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DHMZ UPOZORAVA

Crveni alarm u dijelu zemlje, olujna bura napravila kaos na riječkom Korzu: Upozorenje na opasnost od bujica i poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog snažne, podno Velebita i olujne bure s orkanskim udarima, u četvrtak i petak na snazi je crveno upozorenje za Kvarner i podvelebitsko područje. Za splitsku i dubrovačku regiju narančasto upozorenje izdano je i za grmljavinsko nevrijeme.

Na riječkome Korzu olujna bura u četvrtak je rušila tende, a kako bi se izbjegla opasnost od težih posljedica, intervenirali su vatrogasci.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u izvješću za Kvarner, koji je na karti obojan crvenom bojom, što predstavlja izuzetno opasno vrijeme.

 

 

Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure, a očekuje se da će najjači udari vjetra biti brzine oko 120 km/h.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bujice na ulicama Potop u Dalmaciji: U svega nekoliko sati palo čak 110 litara kiše, a glavnina oborina tek dolazi

Iz DHMZ-a savjetuju poduzimanje mjera za samozaštitu zbog opasnosti od iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prolom oblaka Upozorenja za cijelu zemlju: Na Jadranu više od 1000 munja u 120 minuta, stižu obilna kiša i olujna bura

 

Za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje za količinu oborina.

"Moguća obilna kiša. Količina oborine u većini područja 35 - 100 mm, najveća u karlovačkoj i dubrovačkoj regiji 70 - 100 mm, gdje su moguće urbane te bujične poplave", navode u DHMZ-u.

Sredozemna ciklona naglašeno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu, a tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje. U nekim dijelovima palo je i 110 litara kiše u samo nekoliko sati.

U Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure, zbog čega je izdano crveno upozorenje, udari će biti jači od 130 km/h.

Za splitsku i dubrovačku regiju narančasto upozorenje izdano je i za grmljavinsko nevrijeme.

"Mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 posto", stoji u objavi DHMZ-a.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Za cijelu Hrvatsku prognozira se oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe. Oborina će ponegdje biti obilno, osobito u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje, gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura, a još na južnom dijelu umjereno i jako jugo.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene