Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave u Dicmu

Voda ih je potopila, a oni optužuju da im se nije pomoglo kako je trebalo: "Imali su pune vreće, ni jednu nisu donijeli. Tek oko šest su pitali"

Mještani Dicma zbrajaju štetu od poplave. Pitaju se tko je kriv zbog loših odvoda i jesu li u trenutku poplave nadležni napravili sve što su mogli.

Kritične kuće u Dicmu nisu više poplavljene. Ali i u ponedjeljak su bile okružene čitavim jezerima vode. Umjesto pljuska - sunce i bura. Otječu čitavi brzaci, ali razina ne popušta.

"Tamo je bilo oko tri metra", komentirao je reporterki Sofiji Preljvukić Duško Gabrilo.

Bagerom se produbljivao kanal da voda brže otječe. Duško je dvije kuće uredio prije nekoliko godine. Voda je otekla, ali, sada će čitava prizemlja obnavljati iznova. Bor je tu, ali blagdani će biti u radovima.

Petar je vrećama pijeska uspio zaustaviti prodor vode u sobe.

"Žena držala, ja nosio, na brzinu, jedno stotinjak vreća samo nakrcali, a civilna zaštita imala pune vreće, ni jednu nisu donijeli. Jesu u šest popodne pitali, ja sam rekao - ne treba ni sada", naveo je Petar Maretić.

U inače suhom jarku, sada su dva metra vode. Voda otječe dalje ispod ceste, a mještani su uvjereni da se i ranije trebao napraviti širi odvod ispod ceste i da do ovakvih poplava ne bi ni došlo.

"Stavili su tu jedan ćorak, di ne može proći bačva od sto litara vode, a ne ovaka voda", rekao je jedan stanovnik Dicma.

Neugodne su i optužbe da je načelnik po političkoj liniji odlučio kome će prvo pomoći. Načelnik sve demantira..

"U kućama smo već bili nakon spašavanja auta oko 11:30. Nije istina, znaju drugi mještani koji su bili tamo", brani se načelnik Petar Maretić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U DICMU PODRUMI POD VODOM Vatrogasci dežurali cijelu noć: "Ispumpavamo podrume, vodostaj pada, situacija je pod kontrolom"

Pročitajte i ovo Duško Gabrilo Čeka ih besana noć U Dicmu opet pada jaka kiša, mještani pokušavaju spasiti što se da: "Od jutra zovem vatrogasce, nitko nije došao, pomažu nam obitelj i prijatelji"

U Općini su bili predstavnici Hrvatskih voda.

"Načelnik je poduzeo korake, naručio je koncepcijsko rješenje oborinske odvodnje", objasnila je Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda - Split.

Stradalo je samo 15 kuća, pa nema proglašenja elementarne nepogode, znači ni odšteta. Što će donijeti nove kiše, nitko ne zna.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene