Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEVRIJEME U DALMACIJI

FOTO I VIDEO U Splitu kaos zbog banalnog problema: ''Čistoća čuje vremensku prognozu jednako kao i ja''

Obilna kiša praćena grmljavinom i povremenom tučom, koja je od ranog jutra zahvatila Split, potopila je dio gradskih prometnica zbog čega su na terenu vatrogasci, cestari, djelatnici vodovoda i kanalizacija, ali i policija, doznaje se od hitnih službi. Velika je kiša padala i na području Sinja i Cetinske krajine, a najgora je situacija u Dicmu gdje su se s okolnih brda i planina slile velike količine vode koja je poplavila većinu tamošnjih oranica

Splitska policija javila je da je u 13:30 sati za sav promet zatvorena  cesta D1 u mjestu Kraj, općina Dicmo zbog obilnih oborinskih voda,te se promet odvija obilazno preko Krušvara. 

Sinjsko polje je dijelom poplavljeno, ali najgora je situacija u Dicmu gdje su se s okolnih brda i planina slile velike količine vode koja je poplavila većinu oranica u tom mjestu pa sve izgleda poput jednog velikog jezera.

Poplava je ugrozila i pojedine kuće, a policija regulira promet dok  bageri pokušavaju ukloniti barijere kako bi voda što prije otekla.

Split pod vodom

Zbog velike količine vode u Kaštelanskoj ulici na Poljudu jedno je vrijeme promet bio usporen sve dok voda nije istekla u odvode. Velike količine vode poplavile su zapravo skoro sva veća raskrižja u gradu, a u samom središtu grada je kišnica ušla u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, baš kao i u Dioklecijanovim podrumima. Dio osobnih automobila u gradskom kvartu Spinut završio je pod vodom.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz okna lifta ili poslovnih prostora, prizemnih prostorija, jednog su vozača i njegovo osobno vozilo izvukli iz vode na Poljudu

"Imali smo intervencija, ali čak manje nego što smo se nadali. Otprilike desetak intervencija na koje je osim nas išao i DVD Split. Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova. Kolege iz DVD- a Split su uklanjali stablo koje je palo na Marjanu", rekao je dežurni operater u JVP-u Split. 

''Ovaj problem se pojavi tijekom svake veće kiše pa u 21. stoljeću smo''

Zbog začepljenih šahtova i nagomilanog lišća na Cankarevoj poljani je bilo poplava, koje su se, upozoravaju vlasnici i zaposlenici nekih lokala, mogle i izbjeći.

''Čim sam ujutro čuo kišu, dotrčao sam, srećom, ne živim daleko. Dočekalo me je pet centimetara vode na podu. To se nije ni smjelo dogoditi, nije bila toliko jaka kiša. Da je bila veća kiša ili da je potrajala, bilo bi ozbiljne štete'', kazao je Ivica Karaman, vlasnik jedne fotokopiraonice i papirnice, Slobodnoj Dalmaciji, a na istu stvar upozorili su i još neki vlasnici i radnici obližnjih lokala:

''Ovaj problem se pojavi tijekom svake veće kiše. U 21. stoljeću smo, ne bi se trebalo događati da zbog neočišćenog lišća svaka malo veća kiša stvori poplavu. To bi se trebalo i efikasnije rješavati, i sprječavati. Čistoća čuje vremensku prognozu jednako kao i ja, trebali bi i oni ranije reagirati'', upozorio je i pohvalio da Čistoću i Vodovod jer brzo dođu kada ih pozove i očiste. No, ne radi se, smatra, kontinuirano dovoljno na održavanju odvodnih cijevi na ulici.

Trenutno u Splitu ne pada kiša, puše jugo i oblačno je.

Zbog velike količine oborine dio gradskih ulica i prometnica je bio poplavljen, javila je Dalmacija danas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremenska prognoza Red kiše, red sunca, pa red vjetra: Meteorolog otkriva kada će se vrijeme konačno stabilizirati, ali i kada nas čeka prava zima

Dalmatinski portal piše kako su automobili jedva prolazili kroz Velebitsku ulicu na križanju s Ulicom Bruna Bušića.

O poplavljenom Splitu izvijestilo je i Ravnateljstvo civilne zaštite: "Tijekom jutra područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je nevrijeme s lokalno obilnijim oborinama. Županijski centar 112 Split zaprimio je dojave o obilnoj kiši koja je pala u kratkom vremenu uslijed čega je došlo do plavljenja podrumskih stanova i podruma na područjima naselja: Dujmovača, Sv. Kajo, Kopilica i Konjsko. Poplavljeni su kolnici u Ulici Sedam Kaštela i Vukovarskoj ulici u Splitu te Dioklecijanovi podrumi. Dojavljeni su i manji odroni na cestama u naseljima Sv.Kajo, Srinjine, Kočinje brdo i Klis".

HAK javlja o zatvorenim cestama i obilaznim pravcima

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše na cestama u priobalju, moguće su veće količine vode na kolniku.

Na državnoj cesti DC1 Sinj-čvorište Grlo Klis, zbog vode na kolniku samo teretna vozila i kamioni smiju prometivati. Obilazak za sve ostale skupine regulira policija, do daljnjeg.

Zbog vode na kolniku zatvorene su lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207).

Vidljivost je zbog magle mjestimice smanjena u nizinskim predjelima, a mogući su i odroni zemlje i kamenja na cestama u priobalju i u gorju.

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, zbog zimskih uvjeta, na državnoj cesti DC42 Poljanak, te lokalnim i županijskim cestama na području Korenice.

Popodne moguć i snijeg

Pretežno oblačno povremeno s kišom, u gorju i snijegom, naime, poslijepodne i navečer susnježice i snijega bit će ponegdje u nizinama unutrašnjosti, uglavnom na sjeverozapadu, prognozirao je za nedjelju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) uz upozorenje i na potencijalno opasno vrijeme pa je tako cijela obala u žutom.

"Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika", poručili su iz DHMZ-a.

Poplavljeno više objekata na jugu BiH nedaleko od granice s Hrvatskom

Više objekata na području Čapljine na jugu Hercegovine, nedaleko od granice s Hrvatskom, poplavljeno je zbog nabujalih rijeka, a najava novih obilnijih padalina u nedjelju zabrinula je stanovnike i vlasti.

Kako su izvijestile lokalne vlasti u Čapljini, na području naselja Struge gdje se spajaju rijeke Trebižat i Neretva došlo je do plavljenja podrumskih prostorija više obiteljskih kuća.

Pripadnici vatrogasne potrojbe u Čapljini pomažu stanovnicima kako bi spriječili prodiranje vode u obiteljske kuće.

Po izvješću Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru, rijeke Trebižat, Buna i Jasenica su iznad maksimalnog vodostaja. Dodatna briga stanovništvu predstavlja najava da je nedjelju izdano žuto upozorenje budući da se tijekom dana najavljuju padaline između 20 i 50 litara po metru četvornom.

Veliki broj prometnica u Mostaru također je pod vodom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene