Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RIBLJE PRESELJENJE

Napokon počeo veliki projekt: Prazni se jezero ispod dvorca Trakošćan, skriva li dno još nešto osim mulja?

Aktualno Galerija Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 1 Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 9 Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 9 Foto: DNEVNIK.hr Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 8 Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 8 Foto: DNEVNIK.hr Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 7 Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 7 Foto: DNEVNIK.hr +4 Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 6 Galerija 1/9 >>
Najavljuje ga se već mjesecima, a ovih dana je konačno i počeo veliki projekt. Naime, prazni se i čisti Trakošćansko jezero. Da bi se očistilo dno jezera, ribe očekuje preseljenje. Sličnu tradiciju imao je i sam grof Drašković.

Svih 17 hektara jezera Trakošćan potpuno će biti ispražnjeno. Kako se jezero prazni, tako voda kanalom otječe već treći dan.

Pročitajte i ovo Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio Rat (Foto: Guliver/Thinkstock) Poharane zone Kolateralnoj žrtvi ratova prijeti izumiranje

''U bazenčić dolazi voda iz temeljnog ispusta i kroz rešetke ide dalje u kanal i onda u Bednju i iz Bednje u Dravu. Nema opasnosti da se Bednja prelije'', objašnjava Dražen Tučić, djelatnik Hrvatskih voda.

Rešetka čuva da s vodom ne odu i ribe, a svakih nekoliko minuta mora se čistiti od lišća i mulja koji zapinju. A upravo zbog tog lišća i mulja koji su se skupljali godinama jezero se i prazni.

''Narušava se biološka flora i fauna uslijed cijeđenja svih ovih godina humusa i biomase s okolnih šuma. Ako ne bi išli u čišćenje, to bi dovelo tako daleko da bi riba najvjerojatnije uginula'', objasnio je Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije.

Razina jezera već se spustila jedan metar. Kad se ona spusti za još pola metra, tada će krenuti izlov ribe mrežama, a to bi se trebalo dogoditi kroz nekoliko dana.

Autohtonu ribu će izloviti i preseliti u obližnje ribnjake.

''Nakon izlova ribe jezero praznimo do kraja i pustit ćemo u ljetnom vremenu da se osuši taj talog i onda ga dižemo mehanizacijom, izvlačimo na privremenom deponiju'', objasnio je Danijel Bunić iz Hrvatskih voda.

Za godinu dana u jezero bi se trebala vratiti i voda i riba. Ovu metodu čišćenja koristili su i sami Draškovići. Jezero Trakošćan izgradio je grof Juraj VI Drašković 60-ih godina 19. stoljeća. U to vrijeme jezero se praznilo svakih pet godina, lovilo se ribu, a seljaci bi uzimali mulj za obrađivanje svojih njiva.

Tradicija je trajala sve do Drugog svjetskog rata i stala - 60 godina jezero se nije taknulo. Sada se radi novi plan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posebno zanimljivi strancima VIDEO Oni su pravi mamac za turiste, a mi ih zanemarujemo
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvorac Trakošćan VIDEO Hrvatski dvorac proglasili NAJROMANTIČNIJIM na svijetu

''Gledali smo da bi to moglo biti u nekakvim vremenskim intervalima od 20-ak godina'', kaže Bunić.

Cijeli projekt stoji oko 15 milijuna kuna, a nakon toliko godina možda se na dnu jezera nađe i još nešto osim mulja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene