Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godinu dana

Optužen policajac koji je pretukao djevojku u Puli: ''Prvo me šakom oborio na pod, a onda me nastavio tući dok sam ležala vezana na podu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je optužnicu protiv 37-godišnjeg policajca zbog nanošenja tjelesne ozljede i krivotvorenja službene isprave. Terete ga da je djevojku udario nekoliko puta u glavu, a potom to nije napisao u službenom izvješću.

Optužnica 37-godišnjeg policajca iz Pule tereti da je 16. studenoga prošle godine nekoliko puta šakom udario 18-godišnju djevojku u predjelu lica i nanio joj tjelesnu ozljedu.

"Nakon toga to udaranje nije opisao u službenom izvješću koje je dao na daljnje postupanje nadležnima u postupku ocjene opravdanosti primjene sredstava prisile", priopćeno je iz državnog odvjetništva.

Kazneni zakon za nanošenje tjelesne ozljede koje počini službena osoba predvidio je kaznu zatvora do tri godine. Za krivotvorenje službene isprave predviđena je kazna zakona u trajanju do pet godina.

Razbacivala prometne znakove

Naime, pulska je policija u studenome prošle godine javila da je 18-godišnjakinja u Puli narušavala javni red i mir bacajući prometne znakove. Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je srušila metalnu ogradu.

Dolaskom policajaca djevojka se nije smirila, pa je uhićena. U tim trenucima vrijeđala je policajce, a jednome je i prijetila.

Rekli da se bacala u stol i ormar

Djevojka iz Pule za DNEVNIK.hr ispričala je tada svoju verziju priče. Kako je rekla, bila je pijana, po cesti je bacala prometne znakove.

Nakon dolaska policije bacala se po tlu jer nije htjela biti uhićena. Odvedena je u policiju i tamo ju je policajac pretukao. ''Prvo me šakom oborio na pod, a onda me nastavio tući dok sam ležala na podu vezana lisičinama'', rekla je. Navodi da je sve što je izgovorila rekla u afektu.

Policajci su joj potom povadili piercinge da se ne bi sama ozlijedila i ostavili je u pritvoru do jutra. Na sudu je osuđena na pet dana zatvora, a na dan kad je trebala biti puštena ponovno je uhićena zbog kaznenog djela prijetnje.

Iz policije je tada priopćeno da je ona sama počela u jednom trenutku glavom udarati u stol i ormar, odgurnula nogom stolicu te nastavila vikati i vrijeđati policijske službenike raznim pogrdnim riječima.

Obavili izvide, čekaju rješenje o podizanju optužnice

Iz PU uprave istarske na upit novinara imaju li zabilježenu uporabu sile za 16. studenoga prošle godine i je li policajac koji je pretukao djevojku sankcioniran odgovaraju da na taj dan imaju zabilježenu jednu uporabu sile nad uhićenikom i da je ona bila opravdana i zakonita.

Nadalje, navode da su po nalogu nadležnog državnog odvjetništva proveli izvide o ovom događaju i izvjestili DORH u Puli te da će nakon zaprimanja rješenja o podizanju optužnice poduzeti zakonom propisane mjere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posebna akcija policije Pijani rekorder sa zagrebačkog područja za volanom imao 4,26 promila u krvi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trgovine i benzinske postaje Uhićen trojac koji je haračio Zagrebom: Mladići osumnjičeni za čak 12 pljački

"Navedenog dana na području Pule evidentiran je samo jedan događaj u kojem su policijski službenici uporabili sredstva prisile nad uhićenikom. Uporaba sredstva prisile ocjenjena je kao opravdana i zakonita.

Djelatnici Policijske uprave istarske su po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Puli-Pola proveli izvide i o utvrđenom su izvijestili nadležno državno odvjetništvo. (...)

Nakon što zaprimi rješenje o podizanju optužnice, nadležna policijska uprava poduzet će zakonom propisane mjere i radnje u svezi utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti policijskog službenika", piše u odgovoru iz PU istarske.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene