18- godišnja djevojka u Puli pretučena je u policiji, tvrdi njezina odvjetnica Marija Budimir. Policija pak objašnjava da je djevojka sama kriva za ozljede jer se - bacala po marici. Djelatnici za zakonitost postupanja ispituju što se točno dogodilo.

Galerija


''Provedenim izvidima utvrđeno je kako je djevojka 16. studenoga oko 3 sata u noći, na raskrižju Laginjine i Anticove ulice u Puli, na naročito drzak način narušavala javni red mir bacajući prometne znakove po kolniku i nogostupu. Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je u Laginjinoj ulici srušila metalnu ogradu. Redar ju je tada ponovno upozorio na ponašanje, no djevojka je nastavila vikati i pljuvati po podu, unoseći se redaru u lice. Budući da su tada naišli policijski službenici, redar je zatražio njihovu pomoć'', objasnili su iz Istarske policije što se dogodilo sporne noći.

Vezani članci Pozornica na Zrću (Foto: Dnevnik.hr) Dvojica ugostitelja prijavljena zbog kršenja mjera, brzo su pušteni na slobodu Policijski očevid, ilustracija Pokušaj ubojstva u Puli: Talijan oštrim predmetom napao i ozlijedio sunarodnjaka

Policijski službenici zatražili su djevojku osobnu iskaznicu, no ona je tada počela negodovati, bacajući sa sebe odjeću i stvari. Pritom je vrijeđala policijske službenike te se niti nakon izdanih upozorenja da prestane s narušavanjem javnog reda nije smirila. Zbog toga su je, kažu, bez uporabe sredstava prisile uhitili i smjestili u policijsko vozilo. ''Djevojka je u policijskom vozilu (tzv. marici) udarala o bočne strane vozila i bacala se po podu, zbog čega ju je policajac držao rukama kako bi ju spriječio u samoozljeđivanju'', tvrde u policiji.

''Lupala je glavom u stol i ormar''

Navode da je dolaskom u policijsku postaju 18-godišnjakinja nastavila vrijeđati policajce te da je odbila alkotestiranje i uklanjanje nakita prije smještaja u prostorije za zadržavanje.

U jednom trenutku počela je glavom udarati o stol i ormar, odgurnula je nogom stolicu te nastavila vikati i vrijeđati policijske službenike raznim pogrdnim riječima. Kako bi spriječili njezino daljnje samoozljeđivanje, policijski službenici stavili su joj sredstva za vezivanje i smjestili je u prostoriju za zadržavanje, gdje je ona nastavila vikati.

Je li djevojku u Puli pretukao policajac? (Foto: Dnevnik.hr)
Je li djevojku u Puli pretukao policajac? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Policijski službenici u međuvremenu su pozvali hitnu medicinsku pomoć, čiji su djelatnici pregledali djevojku i konstatirali kako je agresivna, no da je sposobna za boravak u prostoriji za zadržavanje te da nema potrebe za njezinom hospitalizacijom. Prilikom liječničkog pregleda 18-godišnjakinja je i dalje vrijeđala policijske službenike, a kada joj je jedan policijski službenik skidao sredstva za vezivanje, djevojka mu je zaprijetila da će ga usmrtiti.

U zatvoru bila pet dana

Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira 18-godišnjakinji je rješenjem nadležnog suda određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od pet dana, a po isteku zadržavanja provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinila kazneno djelo prijetnje te je 20. studenoga u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske.
Policija je pozvala hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da 18-godišnjakinju nije potrebno hospitalizirati, navodi policija. Kažu da je uporaba sredstava prisile bila opravdana i zakonita te nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika.

Djevojka ima drugu priču

Djevojka priznaje da je vrijeđala policajce, ali tvrdi da do ozljeda nije došlo samoozljeđivanjem. ''Dok je bila vezana lisicama, s rukama na leđima, policajac ju je više puta udario šakom u glavu'', ispričala je za DNEVNIK.hr njezina odvjetnica Marija Budimir. Dodaje da su fotografije nastale tek pet dana nakon događaja, a da djevojka tvrdi da joj je oko bilo gotovo potpuno zatvoreno. Naglašava da su sve ozljede zabilježene u bolnici, kao i da je zadržavanje 5 dana u istražnom zatvoru bilo protuzakonito jer je osuđena na Općinskom sudu za prekršaje na uvjetnu kaznu. ''Ona je dijete. Je li nasilje postalo legitiman način na koji funkcioniraju institucije?'' zapitala se odvjetnica.

U srijedu, 20. studenoga, policija je zaprimila pritužbu odvjetnice koja zastupa 18-godišnjakinju te će djelatnici za zakonitost postupanja ispitati sve navode koje je 18-godišnjakinja iznijela, rekli su iz policije. Odvjetnica kaže da je i to izigravanje zakona. ''Policija zna razlikovati ozljede nastale udarcem u glavu ili bacanjem po marici'', zaključila je odvjetnica Budimir.