Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba podršku u parlamentu

Mjesec dana nakon izbora: Konzervativac dobio mandat za sastavljanje vlade u Španjolskoj

Španjolska zastava
Španjolska zastava Foto: Getty Images
Španjolski kralj Filip VI. dao je u utorak mandat za sastavljanje vlade vođi konzervativne Narodne stranke Albertu Nunezu Feijou, mjesec dana nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora.

Njegova stranka osvojila je najviše glasova na izborima 23. srpnja, no desni blok predvođen narodnjacima ima 172 zastupnika, a za sastavljanje vlade potrebno je 176 u parlamentu s 350 mjesta.

"Kralj nije ustanovio da trenutačno postoji dovoljna većina za formiranje vlade", priopćila je kraljevska kuća. " Predstavnik Narodne stranke je izrazio svoju želju da bude kandidat(...). Narodna stranka je osvojila najviše zastupničkih mjesta", piše u priopćenju iz palače Zarzuela pored Madrida.

Pročitajte i ovo Valentino Čolak - 4 Ispriječila se birokracija Herojski čin petorice mještana otkrio potresnu Valentinovu priču: "Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško"

Ne dobije li Feijoo podršku u parlamentu, vladu će pokušati sastaviti lider lijeve koalicije i aktulni premije Pedro Sanchez.

Lijeva koalicija na čelu s njegovom Španjolskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) prošli tjedan je dobila većinu glasova u parlamentu prilikom glasanja o predsjedniku parlamenta. Socijalistička političarka Francina Armengol postala je predsjednicom zahavljujući glasovima separatističke stranke Zajedno za Kataloniju, koja je bila prevaga u korist lijevog bloka.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena lažna roba Tri glavna punkta Što se sve može pronaći u carinskom skladištu? "Sve se može falsificirati"

To može ukazivati na dobre izglede da Sanchez ponovno bude imenovan na čelo vlade.

Armengol (52) osvojila je 178 glasova, dva više od apsolutne većine, uključujući glasove sedam zastupnika stranke koja predstavlja najtvrđu struju katalonskog nacionalizma.

Pročitajte i ovo Isušeno Lokvarsko jezero U Gorskom kotaru Isušeno jezero mami turiste: Ovakvi prizori vidljivi su samo jednom u 20 godina

Taj ishod potvrdio je izvješća španjolskih medija o dogovoru u posljednjem trenutku između PSOE-a i Zajedno za Kataloniju koju iz egzila u Belgiji vodi vođa za neovisnost pokrajine Carles Puigdemont, a kojeg traže španjolski sudovi od 2017. zbog pokušaja odcjepljenja Katalonije.

Bez sedam glasova Puigdemontovih zastupnika Socijalistička stranka i njene saveznice imale bi samo 171 glas, potencijalno jedan manje od desnog bloka okupljenog oko Narodne stranke.

Španjolska do listopada mora dobiti novu vladu jer će u protivnom Španjolci na nove parlamentarne izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene