Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvezen iz Afrike

Zabilježen slučaj zarazne bolesti koja je u Hrvatskoj iskorijenjena prije 60 godina: Stručnjaci otkrivaju koji su simptomi

Aktualno Galerija Komarci - 4 Komarci - 4 Foto: DNEVNIK.hr Komarci - 3 Komarci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Komarci - 2 Komarci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Komarci - 1 Komarci - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Laboratorij Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je zabilježen slučaj malarije. Osoba je simptome dobila nakon povratka iz Afrike. Stručnjaci umiruju - nema mjesta panici jer takvi pojedinačni slučajevi, kažu, u našoj zemlji uvijek su uvezeni. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Nakon povratka iz inozemstva oboljela osoba razvila je simptome, a epidemiolozi su otkrili malariju. Slučajevi te zarazne bolesti u RH od 2009. godine nadalje isključivo su uvezeni iz endemskih područja malarije u svijetu.

Ovogodišnji slučaj zaraze malarijom također je uvezen. Oboljeli je doputovao iz endemskog područja malarije te je uspješno izliječen.

Liječnici kažu da nema razloga za strah i da to nije prvi uvezeni slučaj ove godine. "Radi se o svega nekoliko slučajeva godišnje", kazala je Iva Pem Novosel iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. "Dosad smo ove godine imali prijavljena četiri slučaja, a u posljednjih pet godina 19 slučajeva."

Pročitajte i ovo Zoran Milanović O Boysima Milanović oštro o Grčkoj: "Plenković je tri dana kasnije rekao isto što i ja. Oni su tamo ratni zarobljenici"

Riječ je o bolesti od koje u svijetu umire 600.000 ljudi, no u zemljama sa zdravstvenim sustavom ipak je najčešće izlječiva. U Hrvatskoj je malarija iskorijenjena prije 60 godina.

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, naglašava kako sada dolaze uvezeni slučajevi osoba koje su boravile na područjima na kojima je bolest još uvijek prisutna. "Afrika, Azija Južna Amerika, dio zemalja istočnog Sredozemlja", navodi.

Napominje i da simptomi počinju blago, nekoliko dana nakon zaraze. "Takvi pacijenti imaju temperaturu, groznicu, praćenu zimicama, treskavicama, loše opće stanje, a svi drugi simptomi ovise o težini kliničke slike, koja može biti blaža teška srednje teška", napominje Puljiz.

Pročitajte i ovo Središće, Zagreb TRAVA JEDE ZAGREB Ovo je džungla, a ne metropola: Pogledajte groteskne prizore nadomak MSU-a

Uzročnik je parazit imena Plasmodium, a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda Anofeles, koji u Hrvatskoj postoje, ali u manjoj mjeri - 12 posto od svih komaraca.

Iva Pem Novosel iz Zavoda za javno zdravstvo objašnjava kako "kod nas u Hrvatskoj prevladavaju komarci roda Culex i još jedan rod".

Pročitajte i ovo Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Iako će većini građana najveća briga kod uboda komaraca biti svrbež od uboda, oni mogu prenijeti neke zarazne bolesti i zato je dobro zaštititi se na vrijeme.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene